Дјеца сањају магију музике

Мирна Пијетловић
Дјеца сањају магију музике

Бањалука - Умјетничка музика за дјецу у Републици Српској заступљена је на музичким сценама и у медијима, мада не можемо рећи да постоји богат избор музичких манифестација посвећених дјеци.

Сложили су се у вези са овом чињеницом директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић и професор методике општег музичког образовања Академије умјетности у Бањалуци доцент Младен Матовић.

Како је рекао Матовић, Академија умјетности и Музиколошко друштво РС су међу првима реализовали серију дидактичких концерата намијењених дјеци основношколског узраста, а током протеклих година сличне активности, али нешто мањег обима, организовала су и нека друга струковна удружења и појединци.

- Међутим све то је недовољно и ово питање захтијева системско рјешење, јер уколико званични наставни план и програм већ препоручује организоване школске одласке на концерте умјетничке музике, школе би требало мало ревносније да приступе организацији ових одлазака, који нису ништа мање важни од посјете биоскопу или позоришту - сматра он.

Према ријечима Ивана Оташевића, радом Дјечијег позоришта РС, као институције са репертоаром прилагођеним за дјечији узраст, најмлађи су имали прилику у прошлој сезони да присуствују музичкој представи "Мала сирена". Ту је и Музички фестивал "Мали композитор", чији је умјетнички директор Младен Матовић, а који даје посебну димензију музици за најмлађе.

- Овај музички фестивал је одлично замишљен и сваке године даје изврстан утицај на дјечији музички укус, промовишући квалитетну дјечију музику. Одличан мјузикл "Црвенкапа и вук" извео је ансамбл музичке школе "Владо Милошевић". Представа је имала циљ да промовише музичку умјетност и неопходност музичког образовања за најмлађе - подсјетио је Оташевић.

Дјеца која свирају неки инструмент, истакао је Младен Матовић, или пјевају у хору активно раде на унапређењу различитих видова музичког развоја као што су појмовни, афективни, опажајни, вокални психомоторни и бројни други.

- Међутим, многима непознаницу представља чињеница да развијање музичких способности индиректно и у великој мјери утиче на општи развој дјетета. Музички развој је у директној вези са развојем когнитивних способности, као што су интелигенција, креативна способност, језичке способности, социјална интеракција и когнитивна комплексност - казао је Матовић.

Оташевић закључује да сваки оркестар треба да има циклус за најмлађе, те да га професионални симфонијски оркестар попут Бањалучке филхармоније мора имати у оквиру свог програма током сезоне, јер "сви који се баве музиком треба да се посвете и најмлађима и тако његују публику која ће у будућности посјећивати концерте умјетничке музике".

Значај

- Не знам колико су родитељи овог убрзаног 21. вијека тога свјесни, али од пресудног је значаја квалитет и врста музике којој су њихови малишани изложени у најранијем животном добу. За разлику од одраслих, дјеца не могу сама да бирају музику, тако да је на нама одговорност у смислу шта треба одабрати и како одњеговати, не само њихов музички укус већ и саму личност. У питању је један веома озбиљан ланац, јер музика буди одређене емоције, емоције стварају навике, а те навике на крају детерминишу саму личност - рекао је Младен Матовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана