Дамир Никшић за Глас Српске: Невидљиви умјетници нам креирају стварност

Александра Глишић
Дамир Никшић за Глас Српске: Невидљиви умјетници нам креирају стварност

Бањалука - Прави одговор на негативне појаве којима смо свакодневно окружени је смијех. Често наступи стендап комичара изгледају као да нам неко прича нешто што је мимо свих норми на које смо навикли, али када се дубље замислимо, видимо да то има смисао. Смијех је најбоља терапија за друштво.

Овим ријечима ликовни умјетник Дамир Никшић, који је познат и као стендап комичар, започиње причу о умјетности, стваралаштву и трендовима којима робује друштво 21. вијека.

- Умјетници су данас све више концептуални. Имамо умјетнике који јако утичу на наш начин живота и цијело друштво, али су потпуно невидљиви. Видимо слике на изложби, али не видимо концептуалне умјетнике који стоје иза тог пројекта. Концепт је осмишљен тако да га ми читамо и мислимо да тако треба, односно на тај начин нам креирају стварност и стил живљења - каже Никшић који је студирао на ликовним академијама у Сарајеву, Милану и Болоњи.

Примјећује да су друштвене мреже много поједноставиле посао ствараоцима.

- Умјетницима је данас лакше. На разним друштвеним мрежама сваки човјек себе лако претвара у краља. Све је свима доступно и онда се трендови врло брзо шире - прича Никшић.

Улога концептуалних умјетника, додаје, је и да натјерају људе да сваке године купе нову одјећу и телефон.

- Друштвени феномен је да људи презиру онога ко носи торбицу из претпрошле сезоне, да би тај био натјеран да купи нову торбицу. А иза свих тих трендова стоје управо они који су их креирали - истиче Никшић.

Због тога хумор види као једини начин да се реконструише та конструисана слика друштва, ауторитета и вриједности које друштво слијепо слиједи.

- Када се смијемо заједно, онда превлада здрав разум. Не можемо његовати грешке и несрећна рјешења и на њима градити будућност. А када те ствари са праћењем друштвених трендова оду предалеко, умјетник мора да све то разоткрије и да нам недодирљиве ствари учини приступачним - закључио је Никшић.

Грејсон Пери

- Грејсон Пери се на занимљив начин бавио друштвеним класама у Великој Британији. Он заправо покушава да пролази кроз те невидљиве зидове међу класама, да прелази те границе и да одлази из једног свијета у други. Заронио је у свјетове тих маса, поготово на она мјеста која су специфична и симболична и представљају есенцију живота и тих класа - каже Дамир Никшић који је одржао и стручно вођење кроз изложбу "Таштина малих разлика" Грејсона Перија у Музеју савремене умјетности РС у Бањалуци која ја затворена протеклог викенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана