Чувари светих хумки издавачки подухват године

Мирна Пијетловић
Чувари светих хумки издавачки подухват године

БAЊAЛУКA - Књига "Чувари светих хумки", аутора Мише Вујовића, у издању "Принцип-Преса" из Београда, издавачки је подухват године, којем је припала награда "Моштаница" 15. међународног сајма књиге.

То је једногласна одлука жирија, који је радио у саставу доктори књижевности Душко Певуља и Младенко Саџак, Дуња Илић, професор и уредник редакције културе у "Гласу Српске" Неда Симић-Жерајић.

Ово вриједно признање на свечаној додјели награда у суботу увече Миши Вујовићу уручио је предсједник жирија Душко Певуља.

Београдском "Креативном центру", који је издао књигу "Прича о доброј метли", аутора Дејана Aлексића припала је награда "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу. Представнику "Креативног центра" награду је уручила главни и одговорни уредник "Гласа Српске" Мирјана Кусмук.

Награда "Липље", која се додјељује за најбољу књигу из савремене књижевности, припала је Заводу за уџбенике Србије за књигу "Преживљавање", аутора Драгослава Михаиловића. Награду је уручила директор Сајма Петра Ивић.

Издавачкој кући "Aрт принт" из Бањалуке за дјело "Српско зидно сликарство 18. вијека у византијској традицији" Љиљане Шево припала је награда "Ступље" за његовање православне традиције и духовности, а уручио је директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић.

Златна плакета "Гутенберг" за графички најбоље произведену књигу припала је бањалучкој штампарији "Aрт принт" за књигу "50 година Гимназије у Босанском Петровцу" аутора Бранка Деспота, сребрна београдском "Синеграфу" за књигу "Одговори на питања вере и живота" патријарха Павла и бронзана београдској "Aлександрији" за "Изабрана дела Меше Селимовића".

Према ријечима предсједника жирија Душка Певуље, рад у овогодишњем жирију је био доста сложенији и тежи него претходних година, јер је продукција приспјелих књига била изузетно богата.

- Књигом "Чувар светих хумки" аутор на занимљив начин оживљава једно славно, херојско, али трагично и обиљежено вријеме. То вријеме персонализовало је и личност Ђорђа Михаиловића, који је главни јунак књиге Мише Вујовића - рекао је Певуља у образложењу награде.

Књига је компонована тако, каже Певуља, да доноси обиман и репрезентативан, документаран пресјек фотографија, које обједињује зналачки осмишљена прича.

- Свака награда импонује човеку и представља вредновање труда и рада, а изузетна ми је част и задовољство што је жири то и препознао. Књига и документарни филм су рађени поводом обележавања 90 година од пробоја Солунског фронта. Главни јунак је Ђорђе Михаиловић, који више оп шест деценија живи на српском војничком гробљу у Солуну, а представља неку врсту чувара сећања. Његов однос према свом послу ме је и мотивисао да напишем ову књигу - истакао је добитник награде "Моштаница" Мишо Вујовић.

Како је нагласио аутор, главни јунак књиге, са невјероватном монашком преданошћу чува сјећање и успомену на ратнике, "дивове" који су били у центру свјетске јавности, због невјероватне снаге "да прсима бране своју отаџбину.

Aуторка књиге "Српско зидно сликарство 18. вијека у византијској традицији" Љиљана Шево, која је добила награду "Ступље" за његовање православне традиције и духовности, истакла је да јој награда представља, прије свега, подстицај за даљи рад.

- Књига је резултат мојих вишегодишњих истраживања и сматрала сам за обавезу да оно што сам истраживала и објавим. Изузетно сам пријатно изненађена и драго ми је што је жири препознао значај истраживања српске духовности, прошлости и српске културе уопште - рекла је Шево за "Глас Српске".

Владимира Стијак-Кисић из Издавачке куће "Aрт принт" из Бањалуке, која је и објавила књигу Љиљане Шево, је рекла да награда представља доказ стручности, знања, али и неизмјерне љубави према књизи, као и смјерницу да иду правим путем.

На смотри писане ријечи, Сајму књиге у Бањалуци, који је отворен 21. септембра, а затворен у недјељу увече, представљено је више од 100 издавача из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, а организоване су и промоције књига и дружења аутора са читаоцима.

Најпосјећеније је било дружење књижевнице Љиљане Хабјановић-Ђуровић са читаоцима, а њене књиге са штанда "Каироса", су "плануле".

- Сваки дан сајма штандови су били крцати, а као и претходних, и ове године смо имали организоване посјете великог броја основних и средњих школа из цијеле Републике Српске - рекла је директор Сајма Петра Ивић.

Сајам књиге, у организацији "Гласа Српске" је ове године одржан под мотом "Човјек који не чита добре књиге нема никакве предности у односу на онога који их уопште не зна читати".

Генерални покровитељ Сајма књиге је Министарство просвјете и културе РС, а главни медијски покровитељ је РТРС.

Велика посјећеност

- Сваке године мишљења организатора и издавача учесника о организацији сајма се разилазе. Међутим, ове године, на обострано задовољство, мишљења су нам се сложила у јединствену оцјену о заиста квалитетној и изненађујуће добро посјећеној манифестацији. Драго ми је што је и ове године књига "побиједила" интернет, а доказ су велике гужве, како на штандовима тако и на промоцијама капиталних издања - оцијенила је директор Сајма књиге Петра Ивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана