Ćopić i Albahari uvijek aktuelni

Aleksandra Madžar
Ćopić i Albahari uvijek aktuelni

Banjaluka - Obično se u medijima, kao i među književnicima, više pažnje posveti informacijama koje to knjige zainteresuju čitaoce kako bi se dobio uvid koji su pisci sa domaće i svjetske književne scene aktuelni.

Međutim, mnogima je zanimljivo čuti šta čitaju domaći pisci kada nisu zadubljeni u pisanje novih zbirki pjesma i romana i koja bi djela oni preporučili.

Pisac Berislav Blagojević nedavno je pročitao eseje argentinskog pisca Ernesta Sabata "Pojedinac u univerzumu" i toplo ih je preporučio svim zaljubljenicima u pisanu riječ. Pored ove knjige, kako je rekao, čitao je i sjajnu zbirku Vesne Kapor "Po sjećanju se hoda kao po mesečini".

- Tvrdnju da "onaj ko osjeća", bar ponekad, zna da je postojao, podiže kao zastavu jedna od junakinja priča Vesne Kapor. Posebnost priča iz knjige suštinski određuje i čitaoce - kada krenemo da hodamo, i po sjećanju, i po mjesečini, krećemo se po pravom svijetu, onom u kome se može postojati - samo su neki od komentara koji se odnose na ovu zbirku.

Književnica Aleksandra Čvorović pored "Putovanja duša" doktora Majka Njutna čita i zbirku priča "Otkačene priče Latinske Amerike".

- Ovdje su zastupljeni oni pisci za koje čarobni realizam, reciklirani kostumbrizam, egzistencijalističko traganje za identitetom i pregršt tradicionalnih, tematskih dihotomija više nisu marketinški registrovan zaštitni znak pod kojim ih svijet prepoznaje - piše u opisu ovog djela.

Za djelo Davida Albaharija "Pelerina i nove priče" odlučio se književnik Mirko Vuković.

- "Pelerina" je obimom nevelika knjiga, ali neobično važna, ne samo za Davida Albaharija. Za njom će želeti i morati da posegnu svi koji budu hteli da razumeju, ne samo Albaharijevu prozu, već i model razmišljanja o literaturi na koji se danas oslanja jedan od središnjih tokova u srpskoj prozi. To je onaj njen tok koji još korespondira sa globalnim duhom ovog vremena - pišu o ovoj Albaharijevoj knjizi.

Osim Albaharija, Vuković čita i stručnu literaturu "Nove priloge za savremenu srpsku poeziju - ogledi i kritike" Mihaila Pantića.

Roman o lektoru Bogdanu Beuku, koji je prekoračio svoja lektorska ovlašćenja i zapao u krupne nevolje, čita književnik Ranko Pavlović.

"Knjiga o Beuku" u prepoznatljivom stilu ovog pisca je roman o čovjeku koji vjeruje u snagu i značaj riječi. To je roman o jednom neobičnom popravljaču svijeta.

Kočić

Ranko Pavlović otkrio je da nanovo čita djela Petra Kočića od prve do posljednje knjige, jer je počeo da piše o jeziku.

- Pišem o jeziku, o lokalnom jeziku koji književno djelo može da uzdigne do univerzuma. Čitam i Branka Ćopića "12.12.1939. uveče (autobiografijski spisi)". To je napisao mladi Ćopić u kojem je opisao svoje djetinjstvo i naznačio motive i tematiku cjelokupnog svog opusa književnog djela - objasnio je Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana