Цијели Moстар пјевао у част Шантића

Срна
Цијели Moстар пјевао у част Шантића

Мостар - Позната српска глумица Светлана Бојковић отворила је вечерас у Мостару 95. "Шантићеве вечери поезије", које ће трајати до 29. септембра.


"Изузетна ми је част отворити жШантићеве вечери поезијеж, јер јако волим и тог дивног пјесника и Мостар", рекла је Бојковићева, која је својим поетско сценским изведбама одушевила велики број публике у Владичанском двору у Мостару.

Предсједник Градског одбора "Просвјете" у Мостару Бранислав Рајковић на отварању се присјетио славног доба овог града у којем је стварао Алекса Шантић и када су ту заједно пјевали "Гусле", "Хрвоје" и "Гајрет".

"Ево скоро прође цијели вијек од тог славног доба Мостара, кога се сви са сјетом у мислима сјећамо. Сјећамо се и пријератног Мостара. Али, ево вечери које ће имати разлога да се сјећа неко из будућности", рекао је Рајковић.

Он је најавио наступ пјевачке групе "Гусле" и клапе "Хрвоје" који су се послије цијелог вијека нашли на истој бини, као и "Мостарских киша". Тако је Шантићу у част пјевао цијели Мостар.

Ученица "Просвјетине школе српског језика, историје и културе" Наташа Милошевић прочитала је најљепше писмо на свијету са којим је побиједила на конкурсу, који организују Свјетски поштански савез и Унеско.

Ова ученица седмог разреда Основне школе "Петар Бакула" из Мостара награђена је ове године у конкуренцији 1,5 милион дјеце и младих из цијелог свијета.

"Писмо виолини" Наташа је прочитала уз виолинску пратњу Марије Марковић, професорице у Музичкој школи "Свети Роман Мелод" у Невесињу.

Предсједник мостарског Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле" Радислав Тубић изразио је наду да ће најмлађи чланови "Просвјете" и "Гусала" организовати још боље "Шантићеве вечери".

На отварању "Шантићевих вечери поезије" био је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, представници дипломатског кора и културних институција.

"Шантићеве вечери поезије" организују Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и СПКУД "Гусле" из Мостара.

"Шантићеве вечери поезије" сутра увече биће настављене у атрију Владичанског двора у Мостару гдје ће у 19.00 часова бити отворена изложба "Јован Дучић у дипломатији", у сарадњи с Архивом Југославије и СПКД "Просвјета" из Гацка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана