Чаролија писане ријечи на штанду РС

Александра Маџар
Чаролија писане ријечи на штанду РС

Београд - Побједнички романи конкурса "Златна сова", који је и ове године расписао Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, представљени су поштоваоцима писане ријечи у "Башти сљезове боје", на штанду Републике Српске, на Међународном сајму књига у Београду.

Посјетиоци су имали прилику да се упознају са књижевном инспирацијом утканом у различите теме у дјелима "Ноћ на Уни" Ранка Рисојевића, "Мраморна свадба" Горана Шауле и "Сатови у мајчиној соби" Тање Ступар-Трифуновић. Представљени су и романи "Ел Греков пут" Милана Комненића, "Ћорци видног" Жељка Галоње, као и књиге "Лукавачки кланац" Боре Граховца и "Сарајево, Сарајево" Бранка Брђанина Бајовића.

На штанду РС одржано је традиционално књижевно вече "Стиховима кроз башту сљезове боје", гдје је своје стихове говорило готово 50 пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре. Пјеснички сусрет, четврти по реду, отворио је пјесник Рајко Петров Ного, који је подсјетио на суморну смрт великог књижевника. Ного је рекао да је Бранко Ћопић био велики писац, на начин као што су били велики руски писци, те да је пред смрт патио од маније гоњења, због свог сензибилитета и своје моћи уживљавања у живот људи. Своје стихове и текстове говорили су и Љубивоје Ршумовић, Гојко Ђого, Драган Лакићевић, Милован Витезовић, Ранко Рисојевић...

Неуморни заљубљеници у писану ријеч у великом броју свакодневно траже наслове којима ће обогатити кућну библиотеку. Писци на услузи својим вјерним читаоцима потписују књиге и љубазно разговарају о својим дјелима. На сајму је и ове године велику пажњу изазвала књига "Велики рат", за коју је Александар Гаталица добио НИН-ову награду.

- Чини ми се да је овогодишњи Сајам књига за нијансу бољи него претходни. Последњих година помало опада тренд лаке литературе и на њено место полако долази озбиљнија литература - рекао је Гаталица.

Нагласио је да он лично није огорчени противних лаке литературе, али да је не треба мијешати са литературом намијењеном уживању у правој књижевности.

Петак је на сајму протекао у знаку великана - Бранка Ћопића и Светлане Велмар-Јанковић.

Задужбина "Петар Кочић" на промо простору хале један Сајма књига представила је "Изабрана дела за децу и младе Бранка Ћопића". Трибина о Светлани Велмар-Јанковић, у поднаслову "Поглед кроз Београд", организована је у сали "Слободан Селенић", гдје је касније одржан и разговор о теми "Преведена дела кинеске књижевности".

Награде

Награду за најбољег издавача 2014. године добио је Завод за уџбенике, а награда за издавачки подухват припала је заједничком издању новосадске куће "Прометеј" и РТС-а за едицију "Србија 1914-1918", објављену поводом стогодишњице почетка Првог свјетског рата. Награда за најбољу дјечију књигу припала је едицији "Деца читају српску историју", у издању "Пчелице" из Чачка. Специјално признање додијељено је петом колу едиције "Десет векова српске књижевности" у издању Матице српске из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана