Бранко Ђурић - Ђуро за Глас Српске: Данас владају цајке, а људи се плаше ријечи умјетност

Александра Глишић
Бранко Ђурић - Ђуро за Глас Српске: Данас владају цајке, а људи се плаше ријечи умјетност

Бањалука - Смета ми када срећем људе који кажу: "Ма лако је теби, говориш шале, ово, оно, публика се смије и то је то." То су људи који не схватају колико рада и труда стоји иза тога да насмијеш неколико хиљада људи. Комедија је најтежи жанр.

Овим ријечима легендарни глумац, музичар и редитељ Бранко Ђурић - Ђуро описује како излази на крај са предрасудама са којима се свакодневно сусреће. Са једним од омиљених комичара у региону разговарали смо када је у Бањалуци најављивао гостовање ауторске хит представе "Ђурологија", коју ће извести 12. јуна на Кастелу.

Док се бројне генерације од срца смију уз његове филмске улоге, један од главних актера култне ТВ серије "Топ листа надреалиста" тврди да нема јединствен рецепт за смијех.  

- Нема дефиниције хумора, кад би људи знали ту дефиницију, онда би знали научити како се он ствара. Заправо, хумор је врло озбиљна ствар. И мој приступ је врло озбиљан када се бавим тим послом - каже Ђуро. 

Код комедије, додаје, као и код других ствари у умјетности, тренутно је највећи проблем глобализација.

- Као и у свему данас, ствари се поларизују на двије стране. Једна је нека псеудоумјетност коју нико не разумије, чак скоро ни аутори који је стварају. А друга је нека најљигавија комедија прављена да задовољи најјефтиније укусе - указује Ђуро. 

Примјећује да на сценама недостаје квалитетних представа свих жанрова.

- Потребне су представе које публика разумије, а да је не вријеђају колико су биједне. Данас је тешко, владају цајке и та врста забаве, кад људи чују ријеч умјетност, они се боје. Кад неко каже умјетност, добије реакцију: "Ма дај пусти умјетност" - прича Ђуро, напомињући да свој посао ради најбоље што може, без обзира на друштвене околности.

Открива да га очекује много нових пројеката у свијету театра, седме умјетности и музике. 

- Спремам свој трећи филм као редитељ, то ће бити у копродукцији са Румунима и Американцима. Режирам и нову представу у Београду, а припремам и нови албум "Бомбај штампе" - испричао је Ђуро, који ове јесени започиње и велику позоришну авантуру.

Са колегом Ренеом Биторајцем отвара позориште у Загребу.

- Нас двојица смо купили простор кина "Мосор" у Загребу. Приводимо крају радове, већ више од годину и на јесен ћемо почети са радом. Позориште ће се звати "Луда кућа" и имаћемо шарени и весели репертоар - најавио је Ђуро.

Гости наступа "Оне три"

- Позивам публику да дође на представу "Ђурологија" нудећи им стварно квалитетну забаву и квалитетан хумор - каже Бранко Ђурић - Ђуро, откривајући да ће му гости у Бањалуци

бити Анђелка Прпић, Тарик Филиповић и "Оне три".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана