Бијељина: Одржано српско културно вече

Срна
Бијељина: Одржано српско културно вече

Бијељина - У организацији Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске, у Бијељини је вечерас одржано Српско културно вече у сусрет Међународном дану избјеглица који се обиљежава 20. јуна.

У богатом културно-умјетничком програму под мотом "Обичаји у срцу и души" чланови удружења избјеглих из регија Херцеговине, Озрена, Крајине, Сарајева, Зенице и Тузле представили су публици богату завичајну традицију.


У сали Центра за културу "Семберија", у којој није остало мјеста ни за стајање, наступили су пјесници и афористичари, изворне групе, гуслари и фолклорни ансамбли, а програм је почео и завршио пјесмом "Нема раја без роднога краја", коју су организатори назвали избјегличком химном.

Смиљка Кнежевић, поријеклом из Дрвара, говорила је стихове свог оца, а у разговору са новинарима истакла је да су Србима протјераним из родног краја срце и душа, огњишта и гробови и даље у завичају.

У име организационог одбора, Славиша Мастило поријеклом из Сарајева, рекао је да друго Српско културно вече организовано у Бијељини треба да подстакне чување обичаја које су избјегли донијели у Семберију и да покаже да је народ виталан.

"Имамо дуг према прецима и обавезу према потомцима да сачувамо обичаје и традицију српског народа и да зауставимо заборав у српском националном бићу, да се сабирамо и јачамо и да никада не заборавимо одакле смо сурово протјерани", каже Мастило.

Професор музике из Добоја Смиља Ђуричић, поријеклом са Озрена, члан је изворне групе, свира изворне инструменте фрулу, двојнице и шаргију и истиче да није срамота слушати туђу музику, али је грехота заборавити своју.

"Основа постојања човјека је не заборавити како се отаџбини пјева", поручила је Ђуричићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана