Берислав Благојевић отвара Сајам књиге

Александра Маџар
Берислав Благојевић отвара Сајам књиге

Бањалука - Књижевник Берислав Благојевић бесједом ће отворити "Гласов" 18. међународни сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме 17. септембра у 17.30 часова у спортској дворани "Борик".

Овогодишња велика смотра писане ријечи, када ће Бањалука одисати мирисом књиге, биће одржана до 23. септембра, а потврду да учествују на Сајму послало је више од 100 издавача.

Заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да се упознају са новим издањима издавача из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Бјелорусије и других земаља. Мото овогодишњег сајма је "Књига на дар".

- Биће то још једна прилика за промоцију нових наслова књига као и за подсјећање на славне писце и њихова дјела који повезују нити садашњег тренутка са искуствима прошлости - рекла је руководилац "Гласовог" Сајма књиге Петра Ивић.

Ивићева је подсјетила да је Сајам књиге манифестација креативног стваралаштва, која окупља људе из области књижевности, издаваштва и медија.

- Ова манифестација представља шестодневну "књижару" са понудом од више хиљада наслова, а препознатљива је по пратећим манифестацијама, промоцијама нових наслова објављеним између два сајма - истакла је Ивићева и додала да се надају великој посјети читалаца као и прошле године.

Један од учесника Сајма као и сваке године је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево који ће се представити са 15 нових наслова, а акценат ће ставити на побједнички роман конкурса "Златна сова", дјело "Обала" Живојина Ивковића.

- Представићемо и другопласирани и трећепласирани роман овог конкурса, "Црно пиле које бјежи" Ивана Златковића и "Повратак Ж-а" (антиутопија) Петра Пјешевца. Надамо се да ће ови романи привући велику пажњу - рекао је портпарол Завода Дејан Керлета.

Најавио је да ће из области књижевне теорије и критике представити "Лексикон: српски писци у БиХ", "Читање као преиспитивање" и "Неовлашћени тумач", као и три дјела стручне литературе.

- У области документаристике посјетиоци ће имати прилику да прочитају "Социјалне реформе", "Писма са Накла" и "Националне и идеолошке конфликте" - додаје Керлета.

И ове године биће додијељене сајамске награде, "Моштаница" за издавачки подухват године, "Липље" за савремену књижевност, "Гомионица" за књигу за дјецу и "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности. Такође, биће додијељене награде "Гутемберг" за графички најбоље произведену књигу.

Књиге за најмлађе

Своја издања на Сајму представиће и "Креативни центар" из Београда.

- На Сајам доносимо све што можемо да донесемо из цјелокупне продукције. Наш уџбенички сектор за провјеру знања и вјежбање најмлађих доста се користи у Републици Српској, па ћемо и ове године ставити акценат на то - рекао је менаџер продаје у "Креативном центру" Александар Рисовић и додаје да су за Сајам припремили 30-40 нових наслова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана