Anja Kavić, reditelj iz Banjaluke: Priznanje filmu Neki od nas

Mirna Pijetlović
Anja Kavić, reditelj iz Banjaluke: Priznanje filmu Neki od nas

Banjaluka - Višestruko nagrađivani film "Neki od nas" mlade rediteljke Anje Kavić iz Banjaluke dobio je još jedno priznanje i to na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

- Presrećna sam što sam dobila nagradu, a ona dobija na značaju zato što je ovaj festival izuzetno značajan i u regionu i u Evropi. Nagrada me iznenadila i zaista je nisam očekivala - rekla je za "Glas Srpske" Kavićeva koja je nagrađena u kategoriji najbolji kratkometražni studentski regionalni film.

Film je radila kao rad za potrebe polaganja ispita, a snimljen je u neobičnoj tehnici.

- Film je snimljen u jednom, takozvanom mizam kadru. Priča govori o sestrinskim odnosima i njihovim međusobnim zamjeranjima koja su se stvorila tokom godina. U filmu glume kolege sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Ivan Perković, Nataša Račić i Marina Pijetlović - ispričala je Kavićeva.

Film je nagrađen i na "Sarajevo film festivalu", te na filmskom festivalu u Sisku, a prikazan je na velikom broju festivala od BiH i RS, do Srbije, Crne Gore, Rumunije i Bugarske.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada u nedjelju uveče je u velikoj sali Doma sindikata u Beogradu završen BFDKF. U domaćoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film "Logbook Serbistan" Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražni dokumentarni film "U mraku" Gorana Stankovića.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac "Koreni zla" Želimira Gvardiole, igrani film "Crtani" Dušana Babića, animirani "Joy & Joy" Đuzepea Belavije, studentski - "If I Had It My Way i Would Never Live" Marka Grbe Singa, eksperimentalni "Veče uz radio" Miloša Tomića. Specijalno priznanje žiri je dodelio Puriši Đorđeviću za film "Čedo, oženi me!".

Od 23. marta prikazano je 96 filmova u takmičarskom i više desetina u pratećem programu festivala.

Novi projekti

- Završila sam još dva nova projekta. Jedan je "Filming the other" koji sam radila za banjalučku "Vizart" produkciju, a drugi je "Tempus" međunarodni projekat u kojem je učestvovalo nekoliko akademija iz Evrope. Uskoro će biti i premijera tih filmova - najavila je Anja Kavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana