Ања Кавић, редитељ из Бањалуке: Признање филму Неки од нас

Мирна Пијетловић
Ања Кавић, редитељ из Бањалуке: Признање филму Неки од нас

Бањалука - Вишеструко награђивани филм "Неки од нас" младе редитељке Ање Кавић из Бањалуке добио је још једно признање и то на 62. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма (БФДКФ).

- Пресрећна сам што сам добила награду, а она добија на значају зато што је овај фестивал изузетно значајан и у региону и у Европи. Награда ме изненадила и заиста је нисам очекивала - рекла је за "Глас Српске" Кавићева која је награђена у категорији најбољи краткометражни студентски регионални филм.

Филм је радила као рад за потребе полагања испита, а снимљен је у необичној техници.

- Филм је снимљен у једном, такозваном мизам кадру. Прича говори о сестринским односима и њиховим међусобним замјерањима која су се створила током година. У филму глуме колеге са Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Иван Перковић, Наташа Рачић и Марина Пијетловић - испричала је Кавићева.

Филм је награђен и на "Сарајево филм фестивалу", те на филмском фестивалу у Сиску, а приказан је на великом броју фестивала од БиХ и РС, до Србије, Црне Горе, Румуније и Бугарске.

Свечаним проглашењем и уручењем награда у недјељу увече је у великој сали Дома синдиката у Београду завршен БФДКФ. У домаћој селекцији жири је наградио за најбољи дугометражни документарни филм "Logbook Serbistan" Желимира Жилника, а у категорији средњеметражни документарни филм "У мраку" Горана Станковића.

У категорији кратког метра награђени су за најбољи документарац "Корени зла" Желимира Гвардиоле, играни филм "Цртани" Душана Бабића, анимирани "Joy & Joy" Ђузепеа Белавије, студентски - "If I Had It My Way i Would Never Live" Марка Грбе Синга, експериментални "Вече уз радио" Милоша Томића. Специјално признање жири је доделио Пуриши Ђорђевићу за филм "Чедо, ожени ме!".

Од 23. марта приказано је 96 филмова у такмичарском и више десетина у пратећем програму фестивала.

Нови пројекти

- Завршила сам још два нова пројекта. Један је "Филминг тхе отхер" који сам радила за бањалучку "Визарт" продукцију, а други је "Темпус" међународни пројекат у којем је учествовало неколико академија из Европе. Ускоро ће бити и премијера тих филмова - најавила је Ања Кавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана