Andrićevo djelo u evropskom kontekstu

Glas Srpske
Andrićevo djelo u evropskom kontekstu

Viešegrad - U Spomen-učionici “Ivo Andrić” u Višegradu profesor Instituta za slavistiku u Gracu Branko Tošović kulturnoj javnosti ovog grada predstavio je projekat “Andrić i inicijative - Ivo Andrić u evropskom kontekstu”, čija je realizacija započeta na Univerzitetu u Gracu 2007. godine.

- Cilj projekta je da se sistemski prouči Ivo Andrić i njegovo djelo u evropskom kontekstu u periodu od 2008. do 2015. godine i da se njim na taj neobičan i naučan način obuhvati njegovo kompletno i bogato književno stvaralaštvo - rekao je profesor Tošović.

On je podsjetio da su do sada u Gracu održana četiri književna simpozijuma i najavio da će peti biti održan u gradu Andrićevog djetinjstva u Višegradu.

- Opredijelili smo se da u ovom gradu na Drini bude održan peti simpozijum o Andriću i njegovom djelu, jer je on ovdje proveo djetinjstvo. Taj period, prema našim istraživanjima, svrstali smo u prvu fazu njegovog života i literarnog stvaralaštva u vremenu austrougarske vladavine - dodao je Tošović.

Druga Andrićeva faza pripada njegovom boravku u Gracu u Austriji, gdje je i doktorirao, a treća je u sjenci dva svjetska rata.

- Peti simpozijum biće posvećen isključivo jednom njegovom djelu, po mnogima i najboljem, romanu “Na Drini ćuprija” - istakao je Tošović.

Prema Tošovićevim riječima, za ovaj peti simpozijum u Višegradu već je prijavljeno 118 naučnih radova od poznavalaca Andrićevog djela iz 11 zemalja.

Dosad su naučne radove na simpozijumu prijavile i tri višegradske profesorke srpskog jezika i književnosti.

Na ovom naučnom skupu u Višegradu, koji će biti održan 4, 5. i 6. oktobra ove godine, predviđeno je da se govori o književnom aspektu staralaštva slavnog pisca, kao i o njegovoj poetici i stilu i jeziku u pripovijetkama i romanima.

Na dosadašnja četiri simpozijuma u Gracu bilo je prijavljeno 250 naučnih radova.

Razgovor

Prije početka predavanja u Spomen-učionici “Ivo Andrić” u Višegradu profesor Instituta za slavistiku u Gracu Branko Tošović, koji je organizator projekta, razgovarao je sa načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem o organizaciji ovog naučnog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana