Акција Ја сам Музеј културну јавност дигла на ноге

Мирна Пијетловић
Акција Ја сам Музеј културну јавност дигла на ноге

Сарајево - У склопу велике грађанске акције "Ја сам Музеј" од понедјељка су почела свакодневна дежурства у Земаљском музеју БиХ. "Дежурам за Музеј" дио је акције којом се позива на солидарност с радницима Земаљског музеја БиХ. Ова иницијатива окупиће јавне личности, културне и спортске раднике, академске раднике, ученике и студенте.

Конкретним чином солидарности, они ће заједно послати поруку о хитности рјешавања ситуације у којој се налази Музеј те позвати надлежне да престану игнорисати катастрофалну ситуацију у којој се налазе радници Земаљског музеја.

Како је за "Глас Српске" рекао министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, национална је срамота да је Земаљски музеј БиХ као најстарија институција културе у БиХ, затворен због недостатка финансијских средстава.

- Запослени ове институције већ скоро три године не примају личне дохотке и то је недопустиво. У потпуности разумијем грађански бунт због ове ситуације, а Министарство цивилних послова БиХ ће у наредном периоду анимирати све државне и ентитетске надлежне институције и институције културе, како би нашли заједничко рјешење за поновним отварањем овог Музеја - рекао је Османовић и додао да је циљ да Музеј и радници имају стабилне изворе финансирања.

Наиме, док надлежни не изнађу начине да помогну да се врата Земаљског музеја БиХ поново отворе за љубитеље културе, дежурства у склопу грађанске акције ће трајати од 10 до 18 часова и очекује се да ће се дневно смјењивати 10 до 15 људи.

Они ће имати прилику да виде како изгледа један дан радника Земаљског музеја, обићи музејске збирке и изложбу "Чувари музеја" те снимити видео-поруку којом ће апеловати на рјешавање статуса ове институције. Уједно ће се потписати на симболични панел "Дежура", као и у књигу утисака што ће остати у трајном власништву ове институције.

Првог дана, у понедјељак у Музеју је требало да дежурају Ведрана Сексан, Александар Сексан, Срђан Вулетић, Здравко Гребо, Адиса Башић, Ибрахим Спахић, Данијела Дуганџић, Дубравка Зрнчић-Куленовић као и Мемнуна Звиздић и Мирјана Мусић.

Данас је најављено да ће дежурати Моамер Касумовић и дјеца из Дјечијег дома "Бјелаве", Аднан Јахић, фра Никица Вујица, Горана Млинаревић, Бесима Сврака, Алија Пирић, Јасна Јелисић, Селма Спахић и Ферида Дураковић.

Иницијатива

Акција "Ја сам Музеј" отпочела је изложбом Зијаха Гафића "Чувари музеја", а обухватиће и мноштво арт-акција, филмских пројекција, концерата и различитих активности усмјерених на подизање свијести јавности о тешком положају у којем се налази ова културна институција и њени радници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана