Akademski slikar Borjana Mrđa: Osjećaj nedostajanja izrečen na platnu

Aleksandra Madžar
Akademski slikar Borjana Mrđa: Osjećaj nedostajanja izrečen na platnu

Banjaluka - Atelje akademskog slikara Borjane Mrđa jesenje sunce obasjalo je inspiracijom i kreativnošću, a mlada i talentovana umjetnica u svojoj oazi mira vrijedno radi na novom ciklusu slika i skulptura.

Iskonski posvećena stvaralaštvu svu svoju energiju pustila je da se oslika na platnu i utka u skulpture. Uljem na platnu oživjeće seriju slika u, kako je rekla, tradicionalnijem pristupu.

- Vraćam se na početak kruga, što se tiče tehničkog pristupa sa potpuno novim iskustvima. Što zbog radoznalosti kako ću sada pristupiti klasičnom mediju poslije svega, što zbog želje za promjenom i potrebom za novim pristupima i pomjeranjem svojih mogućnosti. Šta će to biti drugačije na mojim slikama i crtežima i mene zaista zanima, još je to ipak rad u procesu i za sada sam zadovoljna - rekla je Mrđa.

Prije ovog ciklusa počela je rad na seriji crteža, koji još traje, a čija je tema reinterpretacija i preispitivanje suštine tjelesnih slika i uloge tijela u društvu danas, koje se pojavljuju masovno u digitalnim medijima.

- Ova serija slika je još intimnija nego crteži i rađena je u saradnji sa dragim i bliskim ženama u mom životu, sa kojima, usljed nemogućnosti fizičkog prisustva, proživljavam svakodnevicu upotrebom digitalnih medija kroz intenzivnu komunikaciju putem androida, koristeći fotografije i dopisivanje. Ovo pojačava mogućnost doživljaja specifične intimne situacije u najkraćem intervalu, te osjećaj bliskosti sa određenom osobom u trenucima kada ista osoba nedostaje svojim prisustvom - ispričala je slikarka.

Kada je riječ o skulpturama, dodala je da voli kombinovati različite predmete i mijenjati im funkciju i značenje.

- Kompulsivno prikupljam čudne i meni zanimljive već korišćene predmete i tražim im nove načine primjene, uz naravno promjene i transformacije samih predmeta, kao i kombinacije više predmeta, itd. Za sada to nisu neke monumentalne skulpture, ali možda će biti i takvih pokušaja, više u smislu instalacija. Fasciniraju me skulpture koje se koriste i pravljene su namjenski za performativne aktivnosti - istakla je ona.

Onaj najiskreniji dio sebe, koji svaki umjetnik ostavlja kroz svoje djelo, Mrđa je ispoljavala u različitim stilovima, ali u ličnom traganju na tom putu mašte kaže da se kroz crtež najbolje izražava.

- Zato što je crtež prije svakog rada. Nezavisno od medija u kojem se rad stvara, mora prije svega nastati crtež, zapis, plan. Za mene je crtež način formiranja misli i ideje. Način da radove izmamim iz glave, inače bi tu zauvijek ostali. Ali zaista je važno da se ideji primjeri način. To je ono pitanje "kako" i samo pronalaženje načina je najvažnije, bez toga i dobar rad može biti nefunkcionalan. Formiranje cjeline radova koja je povezana je ono što me najviše privlači i gura naprijed u radu. Često vidim radove u prostoru kada ih zamišljam: u kakvom će odnosu biti sa prostorom i posmatračem, volim o tome da razmišljam - kazala je Mrđa.

Zbirka poezije

Pored slika i skulptura zaljubljenicima u umjetnost i pisanu riječ pokloniće dio svog talenta i kroz novu zbirku poezije.

- Pjesme nove zbirke su pitomije i dosta se osvrću na prošlost, kao vid raspoznavanja suštine sadašnjosti. Trudim se da izgradim veze, da se čitalac može poistovijetiti sa poezijom na više nivoa. Mislim i da su intimnije. Planiram povezivati pjesme sa performativnom aktivnošću, ali vidjećemo. Za sada proces još traje - kazala je Borjana Mrđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana