Академски сликар Борјана Мрђа: Осјећај недостајања изречен на платну

Александра Маџар
Академски сликар Борјана Мрђа: Осјећај недостајања изречен на платну

Бањалука - Атеље академског сликара Борјане Мрђа јесење сунце обасјало је инспирацијом и креативношћу, а млада и талентована умјетница у својој оази мира вриједно ради на новом циклусу слика и скулптура.

Исконски посвећена стваралаштву сву своју енергију пустила је да се ослика на платну и утка у скулптуре. Уљем на платну оживјеће серију слика у, како је рекла, традиционалнијем приступу.

- Враћам се на почетак круга, што се тиче техничког приступа са потпуно новим искуствима. Што због радозналости како ћу сада приступити класичном медију послије свега, што због жеље за промјеном и потребом за новим приступима и помјерањем својих могућности. Шта ће то бити другачије на мојим сликама и цртежима и мене заиста занима, још је то ипак рад у процесу и за сада сам задовољна - рекла је Мрђа.

Прије овог циклуса почела је рад на серији цртежа, који још траје, а чија је тема реинтерпретација и преиспитивање суштине тјелесних слика и улоге тијела у друштву данас, које се појављују масовно у дигиталним медијима.

- Ова серија слика је још интимнија него цртежи и рађена је у сарадњи са драгим и блиским женама у мом животу, са којима, усљед немогућности физичког присуства, проживљавам свакодневицу употребом дигиталних медија кроз интензивну комуникацију путем андроида, користећи фотографије и дописивање. Ово појачава могућност доживљаја специфичне интимне ситуације у најкраћем интервалу, те осјећај блискости са одређеном особом у тренуцима када иста особа недостаје својим присуством - испричала је сликарка.

Када је ријеч о скулптурама, додала је да воли комбиновати различите предмете и мијењати им функцију и значење.

- Компулсивно прикупљам чудне и мени занимљиве већ коришћене предмете и тражим им нове начине примјене, уз наравно промјене и трансформације самих предмета, као и комбинације више предмета, итд. За сада то нису неке монументалне скулптуре, али можда ће бити и таквих покушаја, више у смислу инсталација. Фасцинирају ме скулптуре које се користе и прављене су намјенски за перформативне активности - истакла је она.

Онај најискренији дио себе, који сваки умјетник оставља кроз своје дјело, Мрђа је испољавала у различитим стиловима, али у личном трагању на том путу маште каже да се кроз цртеж најбоље изражава.

- Зато што је цртеж прије сваког рада. Независно од медија у којем се рад ствара, мора прије свега настати цртеж, запис, план. За мене је цртеж начин формирања мисли и идеје. Начин да радове измамим из главе, иначе би ту заувијек остали. Али заиста је важно да се идеји примјери начин. То је оно питање "како" и само проналажење начина је најважније, без тога и добар рад може бити нефункционалан. Формирање цјелине радова која је повезана је оно што ме највише привлачи и гура напријед у раду. Често видим радове у простору када их замишљам: у каквом ће односу бити са простором и посматрачем, волим о томе да размишљам - казала је Мрђа.

Збирка поезије

Поред слика и скулптура заљубљеницима у умјетност и писану ријеч поклониће дио свог талента и кроз нову збирку поезије.

- Пјесме нове збирке су питомије и доста се осврћу на прошлост, као вид распознавања суштине садашњости. Трудим се да изградим везе, да се читалац може поистовијетити са поезијом на више нивоа. Мислим и да су интимније. Планирам повезивати пјесме са перформативном активношћу, али видјећемо. За сада процес још траје - казала је Борјана Мрђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана