Ljubiša Savanović, selektor Teatar festa “Petar Kočić 2015” : Pozorišna elita na festivalu u Ba njaluci

Aleksandra Madžar
Ljubiša Savanović, selektor Teatar festa “Petar Kočić 2015” : Pozorišna elita na festivalu u Ba njaluci

Banjaluka - Vrlo je važno da se njeguje domaće dramsko stvaralaštvo. Podjednako važno za pozorišnu umjetnost i za književnost. Sagledavajući odnos prema domaćim autorima, u bilo kojoj grani kulture, teško je biti optimista. I oni koji se bave tim, ne rade to kako treba.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” glumac Ljubiša Savanović kojem je ove godine pripala čast i odgovornost da bude selektor XVIII Teatar festa “Petar Kočić 2015” koji će se održati od 17. do 25. maja pod sloganom “Crno na bijelo”.

Za samo nekoliko dana u svijetu kulture i umjetnosti u Banjaluci vladaće magija teatra, a publika će uživati u komadima koje će većina gledati prvi put, a nova lica na sceni i predstave iz susjednih pozorišta donijeće svježinu u Nacionalni teatar.

- Pored toga što sam birao domaće tekstove, drugi kriterijum je bio kvalitet predstava. Treći bitan faktor je da se predstave tehnički mogu izvesti na sceni Narodnog pozorišta RS - istakao je Savanović.

Festivali su, kako kaže, idealna prilika da se gostima predstavi rad domaćina, da se razmijene ideje i upoznaju ljudi.

- U svakom slučaju, lijepo je što ovaj festival godinama okuplja kvalitetne predstave i na regionalnoj mapi ima vrlo prepoznatljivo ime - smatra Savanović.

Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja svečano će otvoriti premijera komada “Otac i sin” po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Nikole Pejakovića u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta RS sa Petrom Božovićem u naslovnoj ulozi.

- Selekciju sam shvatio kao obavezu kojoj sam se rado posvetio. Drago mi je da sam imao priliku da obiđem pozorišta u regionu i vidim zanimljive predstave i ljude - rekao je Savanović objašnjavajući da je svoj posao uradio najbolje što je mogao.

Publici je poručio da kupe kartu na vrijeme i da dolaze u pozorište uvijek.

- Imao sam priliku da se uvjerim da nigdje u okruženju ne cvjetaju ruže u pozorištu. Svi teatri koji se oslanjaju samo na države, kantone, gradove i ne planiraju unaprijed bez obzira na očiglednu krizu nemaju svijetlu budućnost. Pored toga, nedostaje vizionara i ideja. Isto tako je i kod nas  - naglasio je Savanović ocjenjujući domaću pozorišnu scenu.

Naravno, ni ove godine, neće izostati bogat prateći program,  u okviru kojeg će biti održane promocije knjiga, projekcije filmova i okrugli stolovi.

Predstave koje će biti izvedene

 

Ponedjeljak, 18. maj

DIVLjE MESO

Narodno pozorište Sarajevo

režija: Dino Mustafić

 

 

Utorak, 19. maj

HOTEL “KOSOVO”

Narodno pozorište u Prištini - Srpska drama

režija: Nenad Todorović

 

 

Srijeda, 20. maj

DOKTOR NUŠIĆ

Kruševačko pozorište/Narodno pozorište Sombor

režija: Kokan Mladenović

 

 

Četvrtak, 21. maj

JAZAVAC U KEREMPUHU

Satiričko pozorište Kerempuh

režija: Oliver Frljić

 

 

Petak, 22. maj

ČUDO U ŠARGANU

Narodno pozorište u Beogradu

režija: Egon Savin

 

 

Subota, 23. maj

POTPUNO SKRAĆENA ISTORIJA SRBIJE

Pozorište mladih Novi Sad

režija: Olja Đorđević

 

 

Nedjelja, 24. maj

KAUBOJI

Narodno pozorište Kikinda

režija: Kokan Mladenović

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana