Љубиша Савановић, селектор Театар феста “Петар Кочић 2015” : Позоришна елита на фестивалу у Ба њалуци

Александра Маџар
Љубиша Савановић, селектор Театар феста “Петар Кочић 2015” : Позоришна елита на фестивалу у Ба њалуци

Бањалука - Врло је важно да се његује домаће драмско стваралаштво. Подједнако важно за позоришну умјетност и за књижевност. Сагледавајући однос према домаћим ауторима, у било којој грани културе, тешко је бити оптимиста. И они који се баве тим, не раде то како треба.

Рекао је ово за “Глас Српске” глумац Љубиша Савановић којем је ове године припала част и одговорност да буде селектор XVIII Театар феста “Петар Кочић 2015” који ће се одржати од 17. до 25. маја под слоганом “Црно на бијело”.

За само неколико дана у свијету културе и умјетности у Бањалуци владаће магија театра, а публика ће уживати у комадима које ће већина гледати први пут, а нова лица на сцени и представе из сусједних позоришта донијеће свјежину у Национални театар.

- Поред тога што сам бирао домаће текстове, други критеријум је био квалитет представа. Трећи битан фактор је да се представе технички могу извести на сцени Народног позоришта РС - истакао је Савановић.

Фестивали су, како каже, идеална прилика да се гостима представи рад домаћина, да се размијене идеје и упознају људи.

- У сваком случају, лијепо је што овај фестивал годинама окупља квалитетне представе и на регионалној мапи има врло препознатљиво име - сматра Савановић.

Један од најзначајнијих културних догађаја свечано ће отворити премијера комада “Отац и син” по тексту Небојше Ромчевића, а у режији Николе Пејаковића у извођењу ансамбла Народног позоришта РС са Петром Божовићем у насловној улози.

- Селекцију сам схватио као обавезу којој сам се радо посветио. Драго ми је да сам имао прилику да обиђем позоришта у региону и видим занимљиве представе и људе - рекао је Савановић објашњавајући да је свој посао урадио најбоље што је могао.

Публици је поручио да купе карту на вријеме и да долазе у позориште увијек.

- Имао сам прилику да се увјерим да нигдје у окружењу не цвјетају руже у позоришту. Сви театри који се ослањају само на државе, кантоне, градове и не планирају унапријед без обзира на очигледну кризу немају свијетлу будућност. Поред тога, недостаје визионара и идеја. Исто тако је и код нас  - нагласио је Савановић оцјењујући домаћу позоришну сцену.

Наравно, ни ове године, неће изостати богат пратећи програм,  у оквиру којег ће бити одржане промоције књига, пројекције филмова и округли столови.

Представе које ће бити изведене

 

Понедјељак, 18. мај

ДИВЉЕ МЕСО

Народно позориште Сарајево

режија: Дино Мустафић

 

 

Уторак, 19. мај

ХОТЕЛ “КОСОВО”

Народно позориште у Приштини - Српска драма

режија: Ненад Тодоровић

 

 

Сриједа, 20. мај

ДОКТОР НУШИЋ

Крушевачко позориште/Народно позориште Сомбор

режија: Кокан Младеновић

 

 

Четвртак, 21. мај

ЈАЗАВАЦ У КЕРЕМПУХУ

Сатиричко позориште Керемпух

режија: Оливер Фрљић

 

 

Петак, 22. мај

ЧУДО У ШАРГАНУ

Народно позориште у Београду

режија: Егон Савин

 

 

Субота, 23. мај

ПОТПУНО СКРАЋЕНА ИСТОРИЈА СРБИЈЕ

Позориште младих Нови Сад

режија: Оља Ђорђевић

 

 

Недјеља, 24. мај

КАУБОЈИ

Народно позориште Кикинда

режија: Кокан Младеновић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана