Uspjeh studenata banjalučke Akademije umjetnosti: Vimasa i Dalton odsvirali zlatne note

Aleksandra Madžar
Uspjeh studenata banjalučke Akademije umjetnosti: Vimasa i Dalton odsvirali zlatne note

Banjaluka - Talenat i posvećenost budućoj profesiji kod studenata banjalučke Akademije umjetnosti iz klase profesorice Biljane Jašić-Radovanović i asistentkinje Marije Pilipović prepoznao je i žiri četvrtog Internacionalnog festivala "Donne in musica " u Kragujevcu, pa su se dva kamerna ansambla "Vimasa" i "Dalton" kući vratila sa dvije prve nagrade.

Ansambl "Vimasa", u sastavu Renata Vidović - klarinet, Srna Majar - viola i Nataša Savić - klavir, osvojio je I1 nagradu i kao najboljeplasiranom kamernom ansamblu žiri im je dodijelio laureat. Trio u "Daltonu", u sastavu Deana Simić - flauta, Arpad Feher - violina i Slaviša Đurić, osvojio je I3 nagradu.

Već je poznato da studenti Biljane Jašić-Radovanović imaju mnogo osvojenih nagrada, ali profesorica smatra da je ipak najvažnije da njihovo studiranje bude ozbiljno, temeljno, predano, te da što više nastupaju.

- Srećna sam zbog uspjeha mojih studenata. Rezultati na takmičenjima im daju podsticaj da rade više i bolje. Bitno je i izaći iz svoje sredine, upoznati kolege iz drugih mjesta, uspostaviti nove kontakte i nastupiti u koncertnim salama van svog grada - ističe ona.

Posebno je raduje kada njeni studenti sviraju što više programa na solidnom nivou i teže ka tome da stalno napreduju. - Kada pokažu interesovanje za ovakav rad, onda se i odlučimo za odlazak na takmičenje. Izaberemo program i intenziviramo pripreme, u smislu da studenti imaju mnogo više časova sa profesorom pored redovnih časova - objasnila je ona i dodala da su instrumenti spremni za sljedeće takmičenje koje će biti održano 11. juna u Makedoniji.

Takmičenje u Kragujevcu bilo je od velikog značaja za trio "Dalton", koji je osnovan ove školske godine.

- Bio nam je veliki izazov uskladiti se kao trio i funkcionisati kao jedno. Ovaj program smo spremali uz veliki trud i rad, i sa velikim elanom i željom da, iako smo tako kratko zajedno, izađemo spremni na takmičenje i pokažemo se u najboljem svjetlu. Drago nam je da se naš trud isplatio i da smo uspjeli uz pomoć profesorice Biljane Jašić-Radovanović i asistentkinje Marije Pilipović ostvariti naš i njihov cilj i osvojiti prvo mjestu - naglasila je flauteta Deana Simić.

Ovakve prilike za njih kao studente su dragocjene.

- Stičemo veća iskustva i stavljamo se u razne situacije u kojima se moramo brzo snalaziti i prilagođavati raznim salama i mjestima u kojima sviramo. Sa svakim ovakvim iskustvom mi napredujemo i idemo stepenicu po stepenicu sigurnim korakom naprijed. Mnogo nam znači ovo priznanje, jer je to pravo mjerilo našeg truda i rada i daje nam samo vjetar u leđa da idemo dalje, trudimo se i napredujemo - objašnjava Simićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana