Muzička priča Mirjane Živković i Kamernog orkestra Ljubica Marić koja se ne zaboravlja

Aleksandra Glišić
Muzička priča Mirjane Živković i Kamernog orkestra Ljubica Marić koja se ne zaboravlja

Banjaluka - Kada neko u kišnoj oktobarskoj večeri umjesto udobne fotelje ispred televizora odabere da ide na koncert klasične muzike, to znači da je istinski poštovalac umjetnosti.

Takva je bila publika na koncertu Kamernog orkestra "Ljubica Marić" iz Beograda u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, a koji je nastupio na autorskoj večeri Mirjane Živković. Svi koji su u nedjelju uveče došli u koncertnu dvoranu imali su priliku da uživaju u izuzetnom muziciranju članova ovog orkestra koji su izveli djela ove kompozitorke. A da je publika bila oduševljena, dokazala je iskrenim, dugim aplauzima kojima je nagradila izuzetne umjetnike.

Iako je Živkovićeva zbog bolesti bila spriječena da bude u publici, snaga njene muzike učinila je ovo veče izuzetnim, a premijerno je izveden Koncertni diptih za gudački orkestar.   

Uz članove orkestra kojim diriguje Rade Pejčić, nastupili su i mecosopran Nataša Jović-Trivić, Borislav Čičkovački na oboi, violinistkinja Edit Makedonska i pijanista Arsen Čarkić.

Osim premijerno izvedene kompozicije, na repertoaru su bili i "Dve romantične pesme", "Adagio and Allegro", "Igra" i "Balada o polju", a sve zajedno zvučalo je kao divna muzička podloga za neobičnu filmsku priču.

Mirjana Živković je kompozitor, muzički pedagog i pisac teoretičar, a za svoj izuzetan stvaralački opus dobila je nekoliko domaćih i jednu međunarodnu nagradu.

Kamerni orkestar "Ljubica Marić", koji je osnovao dirigent Rade Pejčić 2006, posvećen je interpretacijama djela srpskih kompozitora svih generacija.

- Ovo je naš prvi nastup u Banjaluci. Mi nismo navikli na previše publike jer na koncertima klasične muzike retko kada sale budu pune. Ali reakcije publike su ono što je nama najvažnije, a ovde smo dobili sjajne reakcije. Posebno nam je značajno što je profesorka Mirjana Živković namenski napisala jednu kompoziciju za ovo izvođenje - rekao je Pejčić napominjući da su dio kompozicija sa banjalučkog koncerta izvodili u Beogradu prije dvije godine, povodom 80. rođendana Živkovićeve.

Nakon toga ona je napisala jedan stav za kamerni orkestar, a željela je baš povodom ovog gostovanja da napravi od toga jedan diptih, pa je drugi stav diptiha premijerno izveden u Banjaluci.

Pejčić kaže da ovaj orkestar ima redovnu sezonu u Beogradu i u Srbiji, a često gostuju u Austriji i Mađarskoj. Planiraju turneju u Italiji, a očekuje ih i nekoliko autorskih večeri u Beogradu.

Izuzetna publika

- Oduševljena sam i organizacijom i publikom koncerta u Banjaluci. Ovo je zaista jedna prijatna publika. Zaista je bilo izuzetno veče, pogotovo što smo izvodili dela Mirjane Živković - kaže Edit Makedonska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana