Svjedok tvrdi da je zbog batina rođake sumnjičio za pljačku

Svjedok tvrdi da je zbog batina rođake sumnjičio za pljačku 09.11.2017 13:22 | Nebojša Tomašević

Sarajevo - Svjedok tužilaštva i rođak Amela i Alme Sejfović, optuženih za učešće u pljački 300.000 maraka iz Rajfajzen banke u Sarajevu, Sanel Sejfović u sarajevskom Kantonalnom sudu promijenio je raniji iskaz i negirao da je s rođacima razgovarao o pljački.

Tokom pljačke usmrćen je slučajni polaznik Kemo Bašić. Sanel je u Sudu istakao da nije tačno da ga je 5. novembra 2015. godine zvala Alma i da su njih dvoje posumnjali da je Amel učestvovao u razbojništvu.

Na pitanje tužioca zašto je promijenio iskaz kazao je da je u policiji maltretiran i pretučen.

- Alma je prije dala iskaz, a mene su prinuđivali da kažem isto što i ona. Rekli su da me čeka pet godina robije i da će me optužiti za saučesništvo ako ne potvrdim što i ona - kazao je Sanel.

On je naglasio da je tačno da se sa Almom vozio i da su išli po Amela u Hadžiće, gdje je bio sa djevojkom.

- Nije imao nikakvu torbu i niko nije spominjao pljačku. Sve ostalo je kićenje od strane inspektora. Specijalci su me tukli i bio sam krvav. Da su rekli da kažem kako poznajem Ratka Mladića, to bih rekao - kazao je Sanel.

Osim brata i sestre Sejfović na optuženičkoj klupi zbog pljačke su Arif Hajradinović, Nizama Beširević, Haris Hajrović, Goran Šakota, te Samir Baltić. Za pljačku je osumnjičen i Anel Hajrović, koji je uhapšen u Hrvatskoj zbog drugih krivičnih djela.

U ovom slučaju krivicu su ranije priznali optuženi Jasmin Ibišević i Tarik Zećirović, koji su zaključili sporazume s tužilaštvom i protiv njih je postupak odvojen. Prema optužnici Rajfajzen banku su opljačkali Amel Sejfović, te Hajradinović i Hajrović 5. novembra 2015. godine. Alma je optužena za pomaganje i učešće u planiranju pljačke, a Nizama da je pomogla u nabavci vozila za pljačku. Ostali su optuženi da su pomogli u skrivanju nakon počinjenog krivičnog djela.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica