Stijaku tri mjeseca zatvora i 2.000 KM kazne

Nebojša Tomašević
Stijaku tri mjeseca zatvora i 2.000 KM kazne

Banjaluka - Drago Stijak (52) iz Kostajnice osuđen je juče u banjalučkom Okružnom sudu na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 2.000 maraka zbog prijetnji zamjeniku glavnog specijalnog tužioca Republike Srpske Živani Bajić.

Stijak je osuđen za krivično djelo ometanje pravosuđa, a kazna mu je izrečena nakon što je priznao krivicu. Presudu mu je izrekla sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Prema presudi, Stijak je tužiocu Živani Bajić prijetio u hodniku Okružnog suda Banjaluka 8. aprila nakon završetka glavnog pretresa optuženim inspektorima CJB Banjaluka  Srđanu Raduloviću, Ognjenu Stijaku i Marku Kovačeviću i drugima. Drago je, inače, stric Ognjena Stijaka, koji je osuđen na pet godina i pet mjeseci zbog trgovine drogom i drugih djela.

Drago je prišao tužiocu i rekao joj: "Oštra si u sudnici, znam da si oštra i prema sinu kod kuće. Znam ja dobro ko si ti, a znam ti i sina. Pripazi da mu se nešto loše ne dogodi." Nakon toga mirno je izašao iz suda i otišao u nepoznatom pravcu. U presudi se navodi da je to uradio u namjeri da zastraši tužioca Bajić i da utiče na nju da ne radi u skladu sa zakonom.

Obrazlažući presudu sudija Stanković-Ćosović je kazala da je Dragi Stijaku ublažena zatvorska kazna.

- Sud je kao olakšavajuće cijenio to što je on priznao krivicu i njegovo korektno vladanje. Smatramo da je ovo adekvatna kazna koja će uticati i na druge da ne čine ovakva djela i ne prijete tužiocima i sudijama, koji samo rade svoj posao - istakla je sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Drago Stijak je rekao da se nikad nije skrivao, kako su pisali mediji i da mu je zato nanesena šteta. Od suda je tražio da se isključi javnost sa suđenja, ali mu to nije uvaženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana