Presuda braći Čavalić 31. maja

Agencije
Presuda braći Čavalić 31. maja

Sarajevo - Okružni sud u Doboju izreći će 31. maja presudu braći Esadu i Dervišu Čavaliću, koji su optuženi za ratne zločine nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine.Okružno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da optuženi bude proglašen krivim, dok je odbrana istakla da bi ih Sudsko vijeće trebalo osloboditi krivice zbog nedostatka dokaza.

"Tužilaštvo je kroz izjave svjedoka i materijalne dokaze utvrdilo da su optuženi, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, u logoru u Domu JNA u Derventi rukama i nogama tukli Blagoja Đuraša, kojem su nanijeli povrede opasne po život i kojeg su ubili drugi pripadnici HVO-a", rekao je tužilac Slavko Krulj.

On je dodao da su svjedoci potvrdili i da su Čavalići psihički i fizički zlostavljali druge zatvorenike u Domu JNA, te u logoru Rabić kod Dervente, prenosi Birn.

Esad i Derviš Čavalić, bivši pripadnici HVO-a, optuženi su da su od aprila do juna 1992. godine učestvovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima u logorima u zgradi Doma JNA u Derventi i vojnim hangarima Rabić kod Dervente.

Mensur Radončić, branilac prvooptuženog Esada Čavalića, rekao je u završnoj riječi da je odbrana uložila materijalne dokaze iz evidencije federalnog Ministarstva za pitanja branilaca, u kojoj se ne nalaze imena optuženih, te da Tužilaštvo nije dokazalo pripadnost Čavalića HVO-u.

Branilac drugooptuženog Miodrag Stojanović rekao je da su postojale razlike u iskazima svjedoka tokom istrage i suđenja.

On je naveo da su izjave svjedoka o učešću optuženih u maltretiranju civila u logoru Rabić "temeljene na onome što su čuli od trećih lica".

Odbrana je i u završnoj riječi ponovila da optuženi od 12. ili 13. maja 1992. godine nisu bili u Derventi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana