Пресуда браћи Чавалић 31. маја

Aгенције
Пресуда браћи Чавалић 31. маја

Сарајево - Окружни суд у Добоју изрећи ће 31. маја пресуду браћи Есаду и Дервишу Чавалићу, који су оптужени за ратне злочине над српским цивилима у Дервенти 1992. године.Окружно тужилаштво је у завршној ријечи затражило да оптужени буде проглашен кривим, док је одбрана истакла да би их Судско вијеће требало ослободити кривице због недостатка доказа.

"Тужилаштво је кроз изјаве свједока и материјалне доказе утврдило да су оптужени, као припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/, у логору у Дому ЈНА у Дервенти рукама и ногама тукли Благоја Ђураша, којем су нанијели повреде опасне по живот и којег су убили други припадници ХВО-а", рекао је тужилац Славко Круљ.

Он је додао да су свједоци потврдили и да су Чавалићи психички и физички злостављали друге затворенике у Дому ЈНА, те у логору Рабић код Дервенте, преноси Бирн.

Есад и Дервиш Чавалић, бивши припадници ХВО-а, оптужени су да су од априла до јуна 1992. године учествовали у мучењу и нечовјечном поступању према цивилима у логорима у згради Дома ЈНА у Дервенти и војним хангарима Рабић код Дервенте.

Менсур Радончић, бранилац првооптуженог Есада Чавалића, рекао је у завршној ријечи да је одбрана уложила материјалне доказе из евиденције федералног Министарства за питања бранилаца, у којој се не налазе имена оптужених, те да Тужилаштво није доказало припадност Чавалића ХВО-у.

Бранилац другооптуженог Миодраг Стојановић рекао је да су постојале разлике у исказима свједока током истраге и суђења.

Он је навео да су изјаве свједока о учешћу оптужених у малтретирању цивила у логору Рабић "темељене на ономе што су чули од трећих лица".

Одбрана је и у завршној ријечи поновила да оптужени од 12. или 13. маја 1992. године нису били у Дервенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана