Potvrđena kazna radnicima Suda i Tužilaštva BiH

Nebojša Tomašević
Potvrđena kazna radnicima Suda i Tužilaštva BiH

Sarajevo - Sud BiH potvrdio je presudu kojom su suspendovani radnici Suda i Tužilaštva BiH Nenad Petrović i Mićo Trifković osuđeni na ukupno 15 mjeseci zatvora zbog pronevjere.

Petrović koji je bio referent u Sudu BiH osuđen je na devet, a  Trifković koji je radio kao vozač u Tužilaštvu na šest mjeseci zatvora.

Petrović i Trifković su osuđeni jer su krali dokazni materijal - cigarete iz depoa Suda BiH i prodavali ih.

Iz Suda BiH je saopšteno da je Apelaciono vijeće odbilo kao neosnovane žalbe odbrane Petrovića i Trifkovića i potvrdilo prvostepenu presudu.

Obojica su osuđeni u martu ove godine u Sudu BiH na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Na tu presudu njihovi advokati su uložili žalbu zbog povrede krivičnog zakona i netačnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja u presudi.

U presudi se navodi da je Petrović iskoristio položaj referenta za izvršenje krivičnih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta pa je ukrao veću količinu cigareta iz depoa Suda. Trifković je vozilom tužilaštva izvezao cigarete iz kruga Suda kako bi ih prodali. Ova djela su počinili tokom marta, maja, avgusta i septembra 2014. godine. Petroviću i Trifkoviću u izrečenu kaznu zatvora uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru. Presudom su obavezni i da vrate imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom. Petrović treba da vrati 11.250 maraka, a Trifković oko 3.000 maraka. Obavezni su i da nadoknade troškove krivičnog postupka, Petrović od 766 maraka, a Trifković od 275 maraka. Ovo moraju da plate u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana