Mulić poznanika namjerno udario automobilom

Nebojša Tomašević
Mulić poznanika namjerno udario automobilom

Sarajevo - Eldin Mulić (27) iz Sarajeva osuđen je u sarajevskom Kantonalnom sudu na četiri godine zatvora jer je pokušao da ubije sugrađanina Sulju Planju tako što ga je namjerno udario automobilom "nisan".

Istom odlukom Muliću je sudsko vijeće produžilo pritvor.

Ovo je bio ponovljen postupak nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu iz juna prošle godine i slučaj vratio na početak. Mulić je tada bio osuđen na šest godina zatvora.

Novom presudom izrečena mu je zatvorska kazna ispod zakonom predviđenog minimuma od pet godina za ovakvo krivično djelo. Sudsko vijeće je to obrazložilo činjenicom da je vještak utvrdio da je u momentu izvršenja krivičnog djela Mulić bio smanjeno uračunljiv.

 - Manja kazna od četiri godine nije mogla da mu bude izrečena jer je Mulić ranije osuđivan. Odbačen je prijedlog odbrane da se osuđenom ukine pritvor jer je vijeće ocijenilo da ranije kazne na njega nisu djelovale pozitivno, a i u momentu kada je počinio djelo bio je na uslovnoj kazni - kazala je predsjedavajuća sudskog vijeća sudija Indira Jahić.

Prema presudi, Mulić je 16. aprila 2015. u sarajevskoj ulici Koševo vozilom "nisan" namjerno udario Planju, koji je tom prilikom teško povrijeđen.

U presudi se navodi da je sjedio u automobilu i čekao da se Planja pojavi. Nakon što se on pojavio i zakoračio na ulicu, Mulić je vozilo naglo startovao i krenuo pravo na njega te ga udario. Nakon toga je pobjegao, ali policija ga je ubrzo sustigla i uhapsila.

Mulić i Planja se poznaju i između njih je i prije pokušaja ubistva bilo sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana