Krijumčareni migranti nisu znali gdje su

Nebojša Tomašević
Krijumčareni migranti nisu znali gdje su

Sarajevo - Ilegalni migranti iz Šri Lanke, kada su stigli u Sarajevo, nisu znali u kojem su gradu i zemlji, a kod sebe su imali samo ceduljice sa brojevima telefona osoba iz Holandije i Švajcarske, dok novca nisu imali.

Ovo je u Sudu BiH, na suđenju optuženima za krijumčarenje ljudi, izjavio granični policajac BiH Elvedin Jusić, koji je kontrolisao migrante.

U ovom slučaju za krijumčarenje državljana Šri Lanke sudi se Kujtimu Morini, zvanom Mali (23), Kuštrimu Krasnićiju zvanom Guli (24), Dželalu Osmankaju (24) iz Srbije, te Bobanu Jeremiću (36) iz Zvornika. Optužnica ih tereti da su činili organizovanu grupu za krijumčarenje ljudi. U optužnici se navodi da su po migrantu krijumčarenje naplaćivali oko 3.000 evra.

Jusić je ispričao da su tri od četiri migranta po dolasku na aerodrom u Sarajevu bili vidno nervozni.

- Nisu znali uopšte gdje se nalaze, a na sva pitanja su odgovarali da pitamo njihovog menadžera Fernanda, koji je bio s njima. Međutim, taj menadžer nije znao da kaže kako i kad su stigli. Njegov pasoš bio je ispunjen pečatima raznih zemalja, dok su u pasošima ostale trojice bile samo ulazne vize i pečat iz Dubaija - kazao je graničar Jusić.

Radnik Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH Edin Kovač izjavio je da su migranti nakon ulaska u BiH sa sarajevskog aerodroma otišli u hotel "Terme".

- Odmah smo taj hotel stavili pod nadzor, s obzirom na to da smo sumnjali da su oni žrtve trgovine ljudima. Nakon nekog vremena šef hotela nas je nazvao i rekao da tri stranca napuštaju hotel 20. aprila, a da je četvrti prije otišao - rekao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana