Daviteljki muža kazna povećana za tri godine

Nebojša Tomašević
Daviteljki muža kazna povećana za tri godine

Banjaluka - Bjelica Bijelić (66) iz Banjaluke pravosnažno je osuđena u Vrhovnom sudu Republike Srpske na devet godina zatvora zbog toga što je rukama udavila supruga Dušana Bijelića (85), čime joj je povećana kazna za tri godine u odnosu na prvostepenu presudu.

Portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je sud uvažio žalbu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

- Optuženoj je povećana kazna sa šest na devet godina, dok su žalbe odbrane odbijene kao neosnovane. U ostalom dijelu presuda nije mijenjana - pojasnila je Despotovićeva.

Branilac osuđene, advokat Milan Petković istakao je da smatra da je izrečena kazna previsoka, ali nije želio da komentariše presudu.

Bjelićeva je na šest godina zatvora osuđena u banjalučkom Okružnom sudu 13. decembra prošle godine zbog krivičnog djela porodično nasilje.

Prema presudi ona je supruga Dušana napala 4. aprila i udarila ga više puta pesnicom po glavi, a zatim mu kleknula na grudi, uhvatila ga za vrat i udavila. Tada je nesrećnom čovjeku polomila i rebra.

Navodi se da ga je supruga od 2012. godine u toku bračne zajednice u više navrata maltretirala i tukla, pa je on zbog njenog nasilja bježao kod komšija i zaključavao se u šupu. Bjelici je u tu prvostepenu presudu uračunato vrijeme koje provela u pritvoru od 4. aprila lani i ta mjera joj je tada i produžena.

Nakon otkrivanja zločina i hapšenja Bjelica je kazala da je suprug sam tri puta pao s kreveta u toku noći, te se tako povrijedio i umro. Izjavila je da je on sam sebe uhvatio rukama za vrat i davio, a ona nije mogla da mu rastavi ruke. Osuđena Bjelica je bolesna i teško se kreće, a do sada nije osuđivana, što joj je i cijenjeno kao olakšavajuća okolnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana