Ujedinila se dva sindikata

M. Mi.
Ujedinila se dva sindikata

Teslić - Sindikat uprave RS, koji je u februaru ove godine istupio iz Saveza sindikata, kao najveće sindikalne organizacije u Srpskoj, pristupio je u petak Konfederaciji sindikata RS.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić rekao je da su iz Saveza sindikata istupili jer su bili nezadovoljni nesprovođenjem reformi u ovoj sindikalnoj organizaciji.

- Konfederacija je labavije organizovana, jer njen Statut ne dozvoljava preglasavanje njenih članica koje sprovode svoju politiku. To je preduslov za stvaranje jakog, većinskog i reprezentativnog sindikata u RS, koji će se istinski boriti za bolji položaj zaposlenih - kazao je Marić i dodao da će ulaskom u Konfederaciju sindikata zaštiti radnike u privredi, koji još nemaju ni opšti kolektivni ugovor.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević kaže da pristupanje Sindikata uprave predstavlja početak omasovljenja i izgradnje jake sindikalne centrale koja će se baviti unapređenjem i zaštitom prava radnika.

- Sada su stvoreni preduslovi da Konfederacija sindikata može da se bori i djeluje na mjestima gdje se donose zakonska rješenja. Radnici su nezadovoljni radom Saveza sindikata i mi ćemo stati u zaštitu onih nad kojima oni sprovode hajku. Zatražićemo i da Savez sindikata dokaže reprezentativnost, a jedini kriterijum za to biće broj aktivnih članova - kazao je Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana