U Srpskoj više od 30 trudnica dobilo otkaz

U Srpskoj više od 30 trudnica dobilo otkaz 14.07.2009 21:00 | Vedrana Kulaga

BANjA LUKA - Prema podacima sa kojima raspolaže Inspekcija rada i zaštite na radu Republike Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine više od 30 trudnica dobilo je rješenje o prestanku radnog odnosa sa poslodavcima.

- Za ovaj vremenski period Inspekcija rada i zaštite na radu u Inspektoratu RS primila je više od 30 zahtjeva za provjeru regularnosti dobijenih rješenja o otkazima koji su trudnicama uručeni od strane poslodavaca - istakla je portparol ove inspekcije Duška Makivić.

Prema njenim riječima, poslije izlaska inspektora na teren i sprovedene istrage, veliki broj trudnica vraćen je na svoje radno mjesto.

- Teško je govoriti o pojedinačnim slučajevima i razlozima zbog kojih su trudnice dobijale otkaze, ali je potrebno istaći da je veliki broj njih po analizi stanja od strane inspektora, vraćen na prvobitno radno mjesto - naglasila je Makivićeva.

Portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Branka Šljivar, istakla je da poslodavci moraju da budu maksimalno obazrivi prema trudnica koje se nalaze u stalnom radnom odnosu.

- Poslodavci moraju da imaju razumijevanja za stanje u kome se trudnice nalaze, ali i da budu svjesni svih zakonskih olakšica i privilegija koje uživaju žene dok se nalaze u drugom stanju - rekla je Šljivar i podsjetila na nizak natalitet koji je evidentan na području RS.

Makivićeva je istakla da će inspektori kada je riječ o slučaju trudnice  Slađane Janče iz Banje Luke, izaći na teren danas, a najkasnije sutra.

- Poslije toga znaće se više detalja povodom otkaza koji je Slađana dobila dva dana pred odlazak na redovno trudničko bolovanje - saopštila je Makivićeva.

Slađana je dva dana pred redovan odlazak na trudničko bolovanje dobila putem pošte na kućnu adresu bez ikakvog objašnjenja otkaz. Radila je kao frizerka u kući ljepote "Nikoleta" d.o.o.  Na odluku poslodavca žalila se Inspekciji rada.  

Svaka žena koja za vrijeme trudnoće dobije rješenje o prestanku radnog odnosa ima, istakla je Šljivareva,  pravo da se obrati Inspekciji rada.

- Poslije dobijenog rješenja o otkazu svaka trudnica može da se obrati Inspekciji rada kako bi se utvrdilo da li je otkaz dobijen po zakonu ili ne. U slučaju da se utvrdi da je na njeno mjesto poslije otkaza zaposlena druga osoba, trudnica svoja prava može da traži putem suda jer zakon štiti u toj situaciji iz razloga što poslodavac krši zakonske odredbe - rekla je Šljivareva.

Ona je  dodala da do otpuštanja trudnica može doći samo ako propada cijela firma i ako sve otpuštaju, u tom slučaju ona treba da bude posljednja otpuštena.

Zakon

Prema zakonu o radu objavljenom u Službenom glasniku RS, poslodavac ne može da odbije da zaposli ženu ako je trudna, niti joj može dati otkaz, ali je može privremeno rasporediti na drugo radno mjesto.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica