U Srpskoj više od 30 trudnica dobilo otkaz

Vedrana Kulaga
U Srpskoj više od 30 trudnica dobilo otkaz

BANjA LUKA - Prema podacima sa kojima raspolaže Inspekcija rada i zaštite na radu Republike Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine više od 30 trudnica dobilo je rješenje o prestanku radnog odnosa sa poslodavcima.

- Za ovaj vremenski period Inspekcija rada i zaštite na radu u Inspektoratu RS primila je više od 30 zahtjeva za provjeru regularnosti dobijenih rješenja o otkazima koji su trudnicama uručeni od strane poslodavaca - istakla je portparol ove inspekcije Duška Makivić.

Prema njenim riječima, poslije izlaska inspektora na teren i sprovedene istrage, veliki broj trudnica vraćen je na svoje radno mjesto.

- Teško je govoriti o pojedinačnim slučajevima i razlozima zbog kojih su trudnice dobijale otkaze, ali je potrebno istaći da je veliki broj njih po analizi stanja od strane inspektora, vraćen na prvobitno radno mjesto - naglasila je Makivićeva.

Portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Branka Šljivar, istakla je da poslodavci moraju da budu maksimalno obazrivi prema trudnica koje se nalaze u stalnom radnom odnosu.

- Poslodavci moraju da imaju razumijevanja za stanje u kome se trudnice nalaze, ali i da budu svjesni svih zakonskih olakšica i privilegija koje uživaju žene dok se nalaze u drugom stanju - rekla je Šljivar i podsjetila na nizak natalitet koji je evidentan na području RS.

Makivićeva je istakla da će inspektori kada je riječ o slučaju trudnice  Slađane Janče iz Banje Luke, izaći na teren danas, a najkasnije sutra.

- Poslije toga znaće se više detalja povodom otkaza koji je Slađana dobila dva dana pred odlazak na redovno trudničko bolovanje - saopštila je Makivićeva.

Slađana je dva dana pred redovan odlazak na trudničko bolovanje dobila putem pošte na kućnu adresu bez ikakvog objašnjenja otkaz. Radila je kao frizerka u kući ljepote "Nikoleta" d.o.o.  Na odluku poslodavca žalila se Inspekciji rada.  

Svaka žena koja za vrijeme trudnoće dobije rješenje o prestanku radnog odnosa ima, istakla je Šljivareva,  pravo da se obrati Inspekciji rada.

- Poslije dobijenog rješenja o otkazu svaka trudnica može da se obrati Inspekciji rada kako bi se utvrdilo da li je otkaz dobijen po zakonu ili ne. U slučaju da se utvrdi da je na njeno mjesto poslije otkaza zaposlena druga osoba, trudnica svoja prava može da traži putem suda jer zakon štiti u toj situaciji iz razloga što poslodavac krši zakonske odredbe - rekla je Šljivareva.

Ona je  dodala da do otpuštanja trudnica može doći samo ako propada cijela firma i ako sve otpuštaju, u tom slučaju ona treba da bude posljednja otpuštena.

Zakon

Prema zakonu o radu objavljenom u Službenom glasniku RS, poslodavac ne može da odbije da zaposli ženu ako je trudna, niti joj može dati otkaz, ali je može privremeno rasporediti na drugo radno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana