Savanović: U aprilu konkurs za zapošljavanje

Marina Čigoja
Savanović: U aprilu konkurs za zapošljavanje

Banjaluka - Realizacija Akcionog plana zapošljavanja u RS, za koju će ove godine biti izdvojena 10,3 miliona KM, počeće u drugoj polovini aprila, kada bi trebalo da bude raspisan konkurs za prijavljivanje zainteresovanih.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da aktivnosti u vezi sa realizacijom Akcionog plana vodi Zavod za zapošljavanje RS.

- Zavod bi vrlo brzo trebalo da raspiše javni poziv. Insistiraću da to bude druga polovina aprila - rekao je Savanović i naveo da je ovim planom predviđeno zapošljavanje 2.200 ljudi.

Savanović je istakao da je sprovođenje Akcionog plana u prošloj godini dalo veoma pozitivne rezultate i dodao da će ove godine akcenat biti stavljen na zapošljavanje i samozapošljavanje u privredi.

- Za projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u privredi planirano je oko 4,5 miliona KM. Projektom će biti obuhvaćeno više komponenti i one će biti diferencirane shodno razvoju opština. Manje razvijene opštine dobiće više, a razvijenije manje - kazao je Savanović.

U ovoj godini predviđen je i nastavak podrške zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, za koji će biti izdvojeno 2,5 miliona KM. Za realizaciju projekta zapošljavanja osoba koje imaju više od 45 godina predviđeno je 2,5 miliona, invalida 500.000, dok je za zapošljavanje Roma predviđeno 290.000 KM.

Vlada RS je polovinom ovog mjeseca usvojila izvještaj o sprovođenju Akcionog plana zapošljavanja u 2014. godini, kojim je za podsticaj zapošljavanju bilo planirano oko 21,5 miliona KM.

- Nizom konkretnih mjera zaposlen je znatan broj ljudi, što se odrazilo i na smanjenje stope nezaposlenosti u RS. U januaru prošle godine na Zavodu za zapošljavanje bile su 150.193 nezaposlene osobe, dok je na kraju iste godine taj broj smanjen na 142.675, što pokazuje da je Akcioni plan dao rezultate - rekao je Savanović.

Dodao da je lani plan bio da bude zaposleno 27.000 ljudi, ali da je taj broj premašen.

- Zahvaljujući Akcionom planu i posredničkim djelovanjem drugih subjekata posao je dobila 32.671 osoba. Taj plan je nadmašen za 21 odsto, a posebno je važno da je najviše ljudi zaposleno u privredi - rekao je Savanović.

Reformski zakoni

Govoreći o stanju na tržištu rada RS Milenko Savanović je istakao da bi i set reformskih zakona koje je Vlada usvojila trebalo da da određene pozitivne efekte.

- Možda ti efekti neće biti odmah vidljivi, ali sigurno hoće za pola godine ili godinu. Opredjeljenje svih institucija u RS je da se ide u pravcu jačanja realnog sektora i da se ovaj prostor učini privlačnim za ulaganje - kazao je Savanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana