Савановић: У априлу конкурс за запошљавање

Марина Чигоја
Савановић: У априлу конкурс за запошљавање

Бањалука - Реализација Акционог плана запошљавања у РС, за коју ће ове године бити издвојена 10,3 милиона КМ, почеће у другој половини априла, када би требало да буде расписан конкурс за пријављивање заинтересованих.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да активности у вези са реализацијом Акционог плана води Завод за запошљавање РС.

- Завод би врло брзо требало да распише јавни позив. Инсистираћу да то буде друга половина априла - рекао је Савановић и навео да је овим планом предвиђено запошљавање 2.200 људи.

Савановић је истакао да је спровођење Акционог плана у прошлој години дало веома позитивне резултате и додао да ће ове године акценат бити стављен на запошљавање и самозапошљавање у привреди.

- За пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању у привреди планирано је око 4,5 милиона КМ. Пројектом ће бити обухваћено више компоненти и оне ће бити диференциране сходно развоју општина. Мање развијене општине добиће више, а развијеније мање - казао је Савановић.

У овој години предвиђен је и наставак подршке запошљавању дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, за који ће бити издвојено 2,5 милиона КМ. За реализацију пројекта запошљавања особа које имају више од 45 година предвиђено је 2,5 милиона, инвалида 500.000, док је за запошљавање Рома предвиђено 290.000 КМ.

Влада РС је половином овог мјесеца усвојила извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања у 2014. години, којим је за подстицај запошљавању било планирано око 21,5 милиона КМ.

- Низом конкретних мјера запослен је знатан број људи, што се одразило и на смањење стопе незапослености у РС. У јануару прошле године на Заводу за запошљавање биле су 150.193 незапослене особе, док је на крају исте године тај број смањен на 142.675, што показује да је Акциони план дао резултате - рекао је Савановић.

Додао да је лани план био да буде запослено 27.000 људи, али да је тај број премашен.

- Захваљујући Акционом плану и посредничким дјеловањем других субјеката посао је добила 32.671 особа. Тај план је надмашен за 21 одсто, а посебно је важно да је највише људи запослено у привреди - рекао је Савановић.

Реформски закони

Говорећи о стању на тржишту рада РС Миленко Савановић је истакао да би и сет реформских закона које је Влада усвојила требало да да одређене позитивне ефекте.

- Можда ти ефекти неће бити одмах видљиви, али сигурно хоће за пола године или годину. Опредјељење свих институција у РС је да се иде у правцу јачања реалног сектора и да се овај простор учини привлачним за улагање - казао је Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана