Руски хирург извео историјску операцију у Београду

Танјуг
Руски хирург извео историјску операцију у Београду

Београд - У Клиничком центру Србије данас су лапароскопски оперисана два пацијента са карциномом панкреаса и цистама на том органу, а интервенцију је извео руски хирург Игор Е. Хатков, водећи европски стручњак у лапароскопској хирургији панкреаса.

Хатков ће и сутра урадити још двије такве интервенције, а његов рад на Првој хируршкој клиници преко видео-бима пратило је близу 50 хирурга из цијеле Србије.

Са руским хирургом разговарао је и министар здравља Србије Златибор Лончар и договорено је да проф. Хатков повремено долази у Србију како би обучио српске хирурге лапароскопској хирургији панкреаса, која се не ради нигдје у региону, али и да српски љекари иду у Русију на усавршавање.

“Договорили смо се да наши хирурзи овладају том техником, прво у Београду, а затим у остала три клиничка центра у Србији — Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. Ова техника се не ради у региону и када то савладамо бићемо лидери на овом простору”, рекао је Лончар новинарима након састанка са Хатковом, преноси Тањуг.

Он је објаснио да се ради лапароскопском уклањању карцинома дебелог цријева, али не и панкреаса и да ће велики помак за српску медицину и здравство бити направљен када домаћи хирурзи овладају том техником.

Проф. Дејан Раденковић каже да ће сутра и он извести једну лапароскопску операцију панкреаса уз асистенцију проф. Хаткова.

“Бенефит ове процедуре је што нема великог реза, мали је губитак крви, пацијенти се опорављају брже и послије три-четири дана иду кући. Они који треба да добију хемиотерапију добијају је брже јер се брже опораве”, појаснио је он.

Проф. Хатков је указао на добре контакте које има са Удружењем хепатобилијарних хирурга и ендоскопских хирурга. 

“Радујем се што можемо да пренесемо хирурзима у Србији ново искуство. Имамо добру сарадњу и надам се да ће се она и даље развијати”, нагласио је чувени руски хирург.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана