Rok trajanja poslao stotine kilograma hrane u smeće

A. J. R.
Rok trajanja poslao stotine kilograma hrane u smeće

Banjaluka - Sa polica marketa u Srpskoj u prvih pola godine povučeno je i uništeno više od 740 kilograma hrane koja je zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka trajanja bila neprikladna za upotrebu.

Potvrđeno je ovo u Inspektoratu RS u kojem ističu da je najčešće uništavana hrana koja ima kraći rok trajanja, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično.

- Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima su zatečene manje količine hrane, jer velike količine proizvoda isteklog roka upotrebe sami trgovci povlače iz prometa kako bi na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogli vratiti dio plaćenog PDV-a - ističu u Inspektoratu.

Dodaju da su inspektori u ovom periodu obavili 1.069 kontrola restorana, poslastičarnica, mesnica, prodavnica i drugih objekata u kojima se prodaje hrana.

- Nadležne inspekcije svakodnevno obavljaju kontrolu proizvodnje i prometa hrane s ciljem da namirnice koje se prometuju u Srpskoj budu zdravstveno ispravne i bezbjedne za upotrebu. Te kontrole su sveobuhvatne, od primarne proizvodnje do gotovog proizvoda - rekli su u Inspektoratu.

Neispravnu hranu sa tržišta RS i FBiH tokom ove godine povlačila je i Agencija za bezbjednost hrane BiH.

- Naložili smo povlačenje zamrznutog kukuruza, mađarskog brenda “Rainbow” zbog prisustva bakterije Listeria monocdžtogenes iznad dozvoljene vrijednosti, a zbog iste bakterije povučen je i zamrznuti kukuruz pod nazivom “Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper”, takođe porijeklom iz Mađarske. Sa tržišta je uklonjena i “basmati” riža porijeklom iz Indije zbog visokog nivoa pesticida - rekli su u Agenciji.

Dodali su da su laboratorije za kontrolu hrane u BiH u posmatranom periodu analizirale 24.472 uzorka hrane, te da 4,16 odsto njih nije bilo zadovoljavajuće.

- U poređenju s prethodnim godinama, nema značajnijih odstupanja u postotku neodgovarajućih uzoraka hrane - istakli su u Agenciji i dodali da u BiH, kao i u drugim zemljama, ne postoji apsolutna sigurnost hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana