Рок трајања послао стотине килограма хране у смеће

А. Ј. Р.
Рок трајања послао стотине килограма хране у смеће

Бањалука - Са полица маркета у Српској у првих пола године повучено је и уништено више од 740 килограма хране која је због неодговарајуће декларације и истеклог рока трајања била неприкладна за употребу.

Потврђено је ово у Инспекторату РС у којем истичу да је најчешће уништавана храна која има краћи рок трајања, као што су млијечни и месни производи, освјежавајућа пића, кондиторски производи и слично.

- Ријеч је о појединачним случајевима у којима су затечене мање количине хране, јер велике количине производа истеклог рока употребе сами трговци повлаче из промета како би на основу уредне документације о отпису могли вратити дио плаћеног ПДВ-а - истичу у Инспекторату.

Додају да су инспектори у овом периоду обавили 1.069 контрола ресторана, посластичарница, месница, продавница и других објеката у којима се продаје храна.

- Надлежне инспекције свакодневно обављају контролу производње и промета хране с циљем да намирнице које се прометују у Српској буду здравствено исправне и безбједне за употребу. Те контроле су свеобухватне, од примарне производње до готовог производа - рекли су у Инспекторату.

Неисправну храну са тржишта РС и ФБиХ током ове године повлачила је и Агенција за безбједност хране БиХ.

- Наложили смо повлачење замрзнутог кукуруза, мађарског бренда “Rainbow” због присуства бактерије Листериа моноцџтогенес изнад дозвољене вриједности, а због исте бактерије повучен је и замрзнути кукуруз под називом “Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper”, такође поријеклом из Мађарске. Са тржишта је уклоњена и “басмати” рижа поријеклом из Индије због високог нивоа пестицида - рекли су у Агенцији.

Додали су да су лабораторије за контролу хране у БиХ у посматраном периоду анализирале 24.472 узорка хране, те да 4,16 одсто њих није било задовољавајуће.

- У поређењу с претходним годинама, нема значајнијих одступања у постотку неодговарајућих узорака хране - истакли су у Агенцији и додали да у БиХ, као и у другим земљама, не постоји апсолутна сигурност хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана