Ратни небески хероји понос РС

Ведрана Кулага
Ратни небески хероји понос РС

Бањалука - Припадници Ратног ваздухопловства (РВ) и противваздушне одбране (ПВО) Војске Републике Српске дали су велики допринос стварању и одбрани Српске, а пригодним свечаностима данас (субота) биће обиљежено 25 година од њиховог формирања и Дан ових јединица.

РВ и ПВО Војске РС формирани су 27. маја 1992. године, од када је изведено 16 борбених летова за подршку копненим снагама, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у склопу 874. ваздухопловне базе Војске РС.

Свечаност поводом јубилеја биће уприличена на аеродрому у Маховљанима, са кога су се у протеклом рату одвијали борбени летови, а биће изложени сачувани војни авиони и хеликоптери. Ради се, између осталих, о авионима "орао" и "јастреб" који нису у летном стању, а то ће, кажу у Трећем пјешадијском РС пуку Оружаних снага БиХ, бити прилика да сви виде чиме је располагала Војска РС.

Некадашњи командант РВ и ПВО Војске РС Милан Торбица напомиње да су у протеклом рату њихови основни задаци била борбена дејства, односно одбрана и контрола ваздушног простора РС, али и извиђање, транспорт и координација са копненим јединицама.

- Морамо бити поносни на све припаднике овог рода Војске РС јер су били истински хероји тог времена, које не смијемо заборавити - рекао је Торбица за Срну истакавши да је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуо 61 борац овог рода.

ПВО је нанио велике губитке непријатељским снагама, а Торбица напомиње да је РВ дејствовао, између осталог, у операцијама "Коридор" и "Уна".

- У кратком времену, када су снаге НАТО-а и Хрватске извршиле дејство по објектима и снагама ВРС, оборено је, према нашој евиденцији, седам авиона НАТО-а и три Хрватске, по три хеликоптера и беспилотне летјелице. НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке - наводи он.

Осим борбених дејстава авијације и ПВО, истиче он, огроман допринос свеукупној борби дале су хеликоптерске јединице - борбени хеликоптери у подршци снагама копнене војске, те транспортни, у превожењу људства и материјално-техничких средстава. Напомиње да је у рату РВ и ПВО Војске РС изгубио 12 авиона и седам хеликоптера, те претрпио знатна оштећења на системима ПВО, посебно јединицама ваздушног осматрања, јављања и навођења (ВОЈИН).

Наглашава да је, и поред губитака, РВ и ПВО изашао из рата са 22 авиона и 33 хеликоптера, девет ракетних система ПВО, већим бројем радара и лаких преносних система, што их је чинило респективним на простору бивше Југославије, а по ватреној моћи одмах иза Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана