Prostornim planovima do veće bezbjednosti đaka

S. Đ.
Prostornim planovima do veće bezbjednosti đaka

Banjaluka - U saobraćajnim nesrećama u protekle četiri godine na putevima RS poginulo je 12 djece, što ukazuje na to da se prilikom donošenja prostornih planova i izdavanja dozvola za gradnju nedovoljno uvažava aspekat bezbjednosti saobraćaja, naročito u blizini škola.

Poručeno je to juče sa edukativne radionice "Bezbjednost saobraćaja u zonama škola", koja je odražana u okviru "Sistema obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave", u organizaciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Direktor Agencije Milija Radović je rekao da je cilj obuke da se zaposlenima na poslovima prostornog uređenja i izdavanju dozvola približi praksa razvijenih zemalja.

- Nije dobro planirati školu s jedne strane puta, a pekaru s druge strane, jer će djeca morati da prelaze tu saobraćajnicu i biće veći broj nesreća. Problem u RS je kontrola pristupa putevima, pa tako na svakih 50 metara imate nekakav priključak na put - kazao je Radović.

Dodao je da je prošlogodišnja akcija vezivanja pojasa i korišćenja auto-sjedišta za djecu pokazala da se tri od četiri djeteta prevoze na nepravilan način.

- U narednom periodu će u ordinacijama ljekara pedijatara biti postavljen info-graf da bi se povećao stepen korišćenja dječijih auto-sjedišta - rekao je Radović.

V. d. dekana Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci prof dr Brankica Milojević kaže da su neophodna sistemska rješenja da bi bila poboljšana bezbjednost saobraćaja kroz izradu prostorno-planske dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana