Просторним плановима до веће безбједности ђака

С. Ђ.
Просторним плановима до веће безбједности ђака

Бањалука - У саобраћајним несрећама у протекле четири године на путевима РС погинуло је 12 дјеце, што указује на то да се приликом доношења просторних планова и издавања дозвола за градњу недовољно уважава аспекат безбједности саобраћаја, нарочито у близини школа.

Поручено је то јуче са едукативне радионице "Безбједност саобраћаја у зонама школа", која је одражана у оквиру "Система обуке за запослене у јединицама локалне самоуправе", у организацији Министарства управе и локалне самоуправе и Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Директор Агенције Милија Радовић је рекао да је циљ обуке да се запосленима на пословима просторног уређења и издавању дозвола приближи пракса развијених земаља.

- Није добро планирати школу с једне стране пута, а пекару с друге стране, јер ће дјеца морати да прелазе ту саобраћајницу и биће већи број несрећа. Проблем у РС је контрола приступа путевима, па тако на сваких 50 метара имате некакав прикључак на пут - казао је Радовић.

Додао је да је прошлогодишња акција везивања појаса и коришћења ауто-сједишта за дјецу показала да се три од четири дјетета превозе на неправилан начин.

- У наредном периоду ће у ординацијама љекара педијатара бити постављен инфо-граф да би се повећао степен коришћења дјечијих ауто-сједишта - рекао је Радовић.

В. д. декана Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци проф др Бранкица Милојевић каже да су неопходна системска рјешења да би била побољшана безбједност саобраћаја кроз израду просторно-планске документације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана