Предраг Глухаковић: Бањски туризам - будућности

Срна
Предраг Глухаковић: Бањски туризам - будућности

Бањалука - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић очекује да ове године буде донесен закон о бањама, који би требало да створи услове за развој бањског и здравственог туризма у Српској подстицањем јавно-приватног партнерства.

"Биће мање формалности у поступку проглашења бања, а с циљем развоја здравственог туризма потписана је и иницијатива за оснивање кластера здравственог туризма", наводи Глухаковић у интервјуу Срни.


Он напомиње да бањски туризам, статистички, има највеће учешће у броју долазака и ноћења туриста, али да су за јачи развој бања потребна улагања и модернизација бањских центара, што се може остварити кроз сарадњу са стратешким партнерима.

Глухаковић истиче да је за првих једанаест мјесеци прошле године обим робне размјене Српске са иностранством износио више од 7,65 милијарди КМ. Од те цифре на извоз се односи око 3,18 милијарди КМ, а на увоз 4,47 милијарди КМ.

"Извоз у 11 мјесеци повећан је за 22 одсто у односу на исти период прошле године. Повећање покривености увоза извозом прелази 70 одсто и представља изузетно охрабрујуће показатеље за укупну привреду Српске", прецизира Глухаковић.

Глухаковић наводи да је, с циљем превазилажења ситуације у "Робним резервама Републике Српске" Влади предложен закон о интервентним набавкама, као норматив којим се успоставља други организациони облик функционисања овог јавног предузећа, у складу са начином рада робних резерви у земљама региона.

"Превасходни циљ је могућност адекватног реааговања у ванредним случајевима или било којим кризним ситуацијама. Кроз тај закон уређен је начин интервентних набавки производа, робе и средстава у условима озбиљних поремећаја на тржишту у Српској", напомиње Глухаковић.

Најважнијим измјенама Закона о заштити потрошача прописано је да инспекцијски надзор над спровођењем овог акта врши Републичка управа за инспекцијске послове, док је за управни надзор над његовом примјеном надлежно ресорно министарство.

Прописане су и обавезе за трговце када је ријеч о истицању цијена производа и недостатака на њима.

Ресорни министар подсјећа да усвојена Стратегија развоја трговине Републике Српске до 2022. године има значајну улогу у будућем развоју Српске, те да је један од најзначајнијих елемената активног вођења спољнотрговинске политике и главни медијатор пласмана домаћих производа на домаћем и међународном тржишту.

Министарство сваке године објављује и на иностраним сајмовима представља билтен "Најбоље из Српске" у коме су заступљени најбољи овдашњи произвођачи.

"У прошлој години су широм Српске организоване конференције жБрендирање домаћих производа - Наше је бољеж, путем којих се дошло до закључка да овдашњи произвођачи много мање средстава издвајају за брендирање производа и маркетинг", наводи Глухаковић.

Министар напомиње да су у току реализација и активности предвиђене Стратегијом развоја туризма Републике Српске до 2020. године, које утичу на повећање обима туристичког промета, развој туристичких услуга и креирање нових туристичких производа.

У сарадњи са УНДП-ом и УСАИД-ом, кроз пројекат "Виа динарика", креирана је нова понуда у виду обиљежавања нових планинарских стаза и развоја авантуристичког туризма у мање развијеним подручјима, која су привлачна због својих природних љепота.

"Као нова туристичка понуда у Српској почиње да се издваја и туризам разних догађаја и манифестација које обогаћују већ постојећу туристичку понуду локалних заједница и привлаче велики број посјетилаца /"ОК фест" и "Демофест"/.

Ту је и нови догађај - жФестивал 84ж који ће бити одржан у марту у организацији жЕгзит тимаж на Јахорини", истиче Глухаковић у интервјуу Срни.

Када је ријеч о Нацрту закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који предвиђа и високе казне за непоштовање забране пушења у угоститељским објектима, Глухаковић најављује да ће се у Народној скупштини разматрати приједлози и сугестије свих заинтересованих.

"Уважавајући ресорну надлежност Министарства здравља и социјалне заштите о јачању јавног здравља становништва Српске, нисмо у могућности предвидјети утицај овог акта на туристички промет угоститељских објеката, али се надамо да ће коментари и сугестије Удружења угоститеља помоћи да се дође до најбољег рјешења", закључује Глухаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана