Polovina građana nema novca za ljekara

Milijana Latinović
Polovina građana nema novca za ljekara

Banjaluka - Da mnogi stanovnici Srpske žive u siromaštvu potvrđuje najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku prema kojem skoro polovina građana nije obavila potrebne zdravstvene preglede jer nisu imali novca za to, dok njih više od 70 odsto nije moglo sebi da priušti odlazak kod stomatologa.

U prvom izdanju publikacije “Indikatori održivog razvoja RS”, koju je objavio Zavod s ciljem upoznavanja javnosti sa programom Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, a koji je univerzalan za sve zemlje, navedeno je da 48,9 odsto stanovnika tokom 2015. godine nije moglo sebi da priušti odlazak kod ljekara, dok je 16 odsto uskraćeno za liječenje zbog dugih lista čekanja. Istraživanje je pokazalo da 11,7 odsto građana nije dobilo potrebne medicinske usluge u tom periodu jer nisu imali prevoz do ambulanti, dok je skoro 20 odsto građana izrazilo želju da čeka na preglede.

Penzionerka Stana Simić iz Banjaluke kaže da je nemaština kočnica na putu do zdravlja većini penzionera.

- Primam najnižu penziju, a više od polovine tog iznosa mjesečno ostavim u apoteci. Da ne govorim o brojnim specijalističkim pregledima koje moram obavljati privatno, jer se u bolnici na red čeka mjesecima - rekla je ona.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže za “Glas Srpske” da je krajnje vrijeme da se nadležni uhvate u koštac sa problemima koji utiču na kvalitet života stanovništva.

- Poslodavci bi prema zakonu morali da najmanje jednom godišnje obezbijede besplatne zdravstvene preglede za radnike, što većina ne čini, a nikakvih sankcija nema za to. Kada je riječ o stomatološkim pregledima, ne čudi što građani ne idu na redovne preglede kada većina stomatologa radi privatno, a male plate i penzije nisu dovoljne da namire i te troškove - istakao je Granulić.

Naglasio je da će sa novom Vladom RS razgovarati o uvođenju osnovnog paketa zdravstvenih usluga koji bi bio besplatan za sve građane.

Na siromaštvo stanovništva upućuje i podatak Zavoda za statistiku prema kojem četvrtina stanovništva nije mogla da priušti mesni obrok svaki drugi dan, više od polovine nema automobil, a 75 odsto građana ne može da obezbijedi sedmodnevni godišnji odmor.

Da je statistika poražavajuća potvrđuju i ekonomisti, navodeći da bi broj siromašnih trebalo da bude sve manji kako se društvo razvija, ali je situacija, nažalost, drugačija i sve je veći jaz između onih koji imaju i više nego što im je potrebno i onih koji se bore za golu egzistenciju.

- Sve više stanovnika ne može priuštiti ni osnovnu zdravstvenu zaštitu, a kamoli ljetovanja i zimovanja. Vidljivo je veliko raslojavanje društva posljednjih decenija. Radnička klasa je nestala, nema srednjeg staleža - rekao je za “Glas Srpske” član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predrag Duduković i dodao da će raslojavanje društva u budućnosti biti još izraženije.

*Razlozi nedobijanja medicinskih usluga (u procentima)

pregled ljekara                                     2011.            2015.

nisam mogao/la sebi da priuštim             40,5              48,9

lista čekanja                                            27,6              16

nisam imao/la vremena                               -                  -

suviše daleko, nema prevoza                     11,7            11,7

strah od doktora                                        2,1                -

želio/željela sam da čekam                      6,3              19,5

ne znam nijednog dobrog doktora                -                 -

drugi razlozi                                              11,8             -

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana