Половина грађана нема новца за љекара

Милијана Латиновић
Половина грађана нема новца за љекара

Бањалука - Да многи становници Српске живе у сиромаштву потврђује најновије истраживање Републичког завода за статистику према којем скоро половина грађана није обавила потребне здравствене прегледе јер нису имали новца за то, док њих више од 70 одсто није могло себи да приушти одлазак код стоматолога.

У првом издању публикације “Индикатори одрживог развоја РС”, коју је објавио Завод с циљем упознавања јавности са програмом Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године, а који је универзалан за све земље, наведено је да 48,9 одсто становника током 2015. године није могло себи да приушти одлазак код љекара, док је 16 одсто ускраћено за лијечење због дугих листа чекања. Истраживање је показало да 11,7 одсто грађана није добило потребне медицинске услуге у том периоду јер нису имали превоз до амбуланти, док је скоро 20 одсто грађана изразило жељу да чека на прегледе.

Пензионерка Стана Симић из Бањалуке каже да је немаштина кочница на путу до здравља већини пензионера.

- Примам најнижу пензију, а више од половине тог износа мјесечно оставим у апотеци. Да не говорим о бројним специјалистичким прегледима које морам обављати приватно, јер се у болници на ред чека мјесецима - рекла је она.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже за “Глас Српске” да је крајње вријеме да се надлежни ухвате у коштац са проблемима који утичу на квалитет живота становништва.

- Послодавци би према закону морали да најмање једном годишње обезбиједе бесплатне здравствене прегледе за раднике, што већина не чини, а никаквих санкција нема за то. Када је ријеч о стоматолошким прегледима, не чуди што грађани не иду на редовне прегледе када већина стоматолога ради приватно, а мале плате и пензије нису довољне да намире и те трошкове - истакао је Гранулић.

Нагласио је да ће са новом Владом РС разговарати о увођењу основног пакета здравствених услуга који би био бесплатан за све грађане.

На сиромаштво становништва упућује и податак Завода за статистику према којем четвртина становништва није могла да приушти месни оброк сваки други дан, више од половине нема аутомобил, а 75 одсто грађана не може да обезбиједи седмодневни годишњи одмор.

Да је статистика поражавајућа потврђују и економисти, наводећи да би број сиромашних требало да буде све мањи како се друштво развија, али је ситуација, нажалост, другачија и све је већи јаз између оних који имају и више него што им је потребно и оних који се боре за голу егзистенцију.

- Све више становника не може приуштити ни основну здравствену заштиту, а камоли љетовања и зимовања. Видљиво је велико раслојавање друштва посљедњих деценија. Радничка класа је нестала, нема средњег сталежа - рекао је за “Глас Српске” члан Удружења економиста РС “SWOT” Предраг Дудуковић и додао да ће раслојавање друштва у будућности бити још израженије.

*Разлози недобијања медицинских услуга (у процентима)

преглед љекара                                     2011.            2015.

нисам могао/ла себи да приуштим             40,5              48,9

листа чекања                                            27,6              16

нисам имао/ла времена                               -                  -

сувише далеко, нема превоза                     11,7            11,7

страх од доктора                                        2,1                -

желио/жељела сам да чекам                      6,3              19,5

не знам ниједног доброг доктора                -                 -

други разлози                                              11,8             -

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана