Panevropski univerzitet Apeiron domaćin konferencije ITeO: Naučnim radovima grade budućnost

Danijela Stokanić
Panevropski univerzitet Apeiron domaćin konferencije ITeO: Naučnim radovima grade budućnost

Banjaluka - Sticanje novih saznanja putem interneta, upotreba platforme za e-učenje u obuci kontrole letenja, te značaj digitalnog potpisa u poslovnoj komunikaciji samo su neke od tema koje su u petak predstavljene na međunarodnoj naučnoj konferenciji "ITeO" u Banjaluci.

Riječ je o konferenciji koja je osmi put zaredom u organizaciji Panevropskog univerziteta "Apeiron" u Banjaluci okupila veliki broj stručnjaka ove oblasti iz RS, BiH i Srbije.

Kroz organizaciju ovog naučnog skupa "Apeiron" nastoji da upozna učesnike sa uticajem naprednih ICT u elektronskom obrazovanju, formalnom i neformalnom, kao i u elektronskom poslovanju.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Gordana Radić istakla je da su i ove godine pokrovitelji konferencije Akademija nauka i umjetnosti RS, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo nauke i tehnologije RS.

- Trudimo se da fokus stavimo na studente, da oni istražuju, pišu i prezentuju naučne radove i da se na taj način pripreme za dalje školovanje ili posao. U tu svrhu organizujemo i okrugle stolove, a u prethodna dva susreta imali smo video-konferencije sa ruskim studentima - rekla je Radićeva.

Ove godine su, kako je objasnila, putem telekonferencije na Okruglom stolu učestvovali studenti Panevropskog univerziteta i njihove kolege iz Zrenjanina, sa Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin".

U prethodnih sedam godina "IteO" je iznjedrio više od 250 naučnoistraživačkih radova koje potpisuju domaći i strani naučni eksperti, dok su ove godine bogatiji za još oko 20 radova.

Najbolji radovi "ITeO" biće objavljeni u međunarodnom naučnom časopisu Univerziteta "Apeiron" - JITA (Journal of Information Technology and Applications).

Predsjednik naučnog Odbora konferencije "ITeO" Zoran Avramović istakao je da ova konferencija ima za cilj da okupi one koji koriste informacione tehnologije u elektronskom obrazovanju kako bi razmijenili iskustva i mišljenje.

- "ITeO" je svake godine sve uspešniji. Panevropski univerzitet "Apeiron" je, bez skromnosti mogu reći, lider u ovoj oblasti obrazovanja, ne samo u BiH nego i šire - rekao je Avramović.

Izlagač

Na konferenciji je učestvovala i profesor informatike Sanja Bauk iz Kotora, a tema njenog izlaganja bila je "Da li obrazovanje smestiti u Oblak", odnosno sticanje novog znanja putem interneta.

- Mišljenja o tom pitanju su podijeljena, ali negdje postoje indicije da će prelazak u Oblak biti nešto sasvim izvjesno. I sad je dobrim dijelom to prisutno, ali će u budućnosti biti još izraženije, jer je to jedan jeftiniji vid obrazovanja - rekla je Baukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana