Паневропски универзитет Апеирон домаћин конференције ИТеО: Научним радовима граде будућност

Данијела Стоканић
Паневропски универзитет Апеирон домаћин конференције ИТеО: Научним радовима граде будућност

Бањалука - Стицање нових сазнања путем интернета, употреба платформе за е-учење у обуци контроле летења, те значај дигиталног потписа у пословној комуникацији само су неке од тема које су у петак представљене на међународној научној конференцији "ИТеО" у Бањалуци.

Ријеч је о конференцији која је осми пут заредом у организацији Паневропског универзитета "Апеирон" у Бањалуци окупила велики број стручњака ове области из РС, БиХ и Србије.

Кроз организацију овог научног скупа "Апеирон" настоји да упозна учеснике са утицајем напредних ИЦТ у електронском образовању, формалном и неформалном, као и у електронском пословању.

Предсједник Организационог одбора конференције Гордана Радић истакла је да су и ове године покровитељи конференције Академија наука и умјетности РС, Министарство просвјете и културе и Министарство науке и технологије РС.

- Трудимо се да фокус ставимо на студенте, да они истражују, пишу и презентују научне радове и да се на тај начин припреме за даље школовање или посао. У ту сврху организујемо и округле столове, а у претходна два сусрета имали смо видео-конференције са руским студентима - рекла је Радићева.

Ове године су, како је објаснила, путем телеконференције на Округлом столу учествовали студенти Паневропског универзитета и њихове колеге из Зрењанина, са Техничког факултета "Михајло Пупин".

У претходних седам година "ИтеО" је изњедрио више од 250 научноистраживачких радова које потписују домаћи и страни научни експерти, док су ове године богатији за још око 20 радова.

Најбољи радови "ИТеО" биће објављени у међународном научном часопису Универзитета "Апеирон" - JITA (Journal of Information Technology and Applications).

Предсједник научног Одбора конференције "ИТеО" Зоран Аврамовић истакао је да ова конференција има за циљ да окупи оне који користе информационе технологије у електронском образовању како би размијенили искуства и мишљење.

- "ИТеО" је сваке године све успешнији. Паневропски универзитет "Апеирон" је, без скромности могу рећи, лидер у овој области образовања, не само у БиХ него и шире - рекао је Аврамовић.

Излагач

На конференцији је учествовала и професор информатике Сања Баук из Котора, а тема њеног излагања била је "Да ли образовање сместити у Облак", односно стицање новог знања путем интернета.

- Мишљења о том питању су подијељена, али негдје постоје индиције да ће прелазак у Облак бити нешто сасвим извјесно. И сад је добрим дијелом то присутно, али ће у будућности бити још израженије, јер је то један јефтинији вид образовања - рекла је Баукова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана