Odobren izvoz mlijeka u EU

V. K.
Odobren izvoz mlijeka u EU

Brisel - Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU dala je zeleno svijetlo za izvoz mlijeka iz BiH u EU.

O svojoj odluci Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU je obavijestila institucije BiH. Odobreno je svih šest tačaka iz Akcionog plana na kome su radili Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH kako bi bili ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka u EU. Prve tri tačke Akcionog plana koje se tiču kontrole proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda odobrene su 18. marta ove godine. Poslije toga ispunjeni su i preostali uslovi koji se odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da stvari idu u dobrom pravcu i da bi uskoro trebalo očekivati evropske predstavnike u inspekciji u BiH.

- Dobra je to slika, ali je još na dugačkom štapu. To neće donijeti rezultate prije Nove godine, a treba da preživimo do tada. Na nadležnima je sada da ispune sve što su obećali u Akcionom planu - rekao je Usorac.

Evropska rampa za domaće proizvođače mlijeka spuštena je u julu 2013. godine kada je Hrvatska ušla u EU. Njihovi problemi time su eskalirali jer je Hrvatska bila jedno od najvećih tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana