Одобрен извоз млијека у ЕУ

В. К.
Одобрен извоз млијека у ЕУ

Брисел - Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ дала је зелено свијетло за извоз млијека из БиХ у ЕУ.

О својој одлуци Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ је обавијестила институције БиХ. Одобрено је свих шест тачака из Акционог плана на коме су радили Министарство спољне трговине и економских односа и Канцеларија за ветеринарство БиХ како би били испуњени услови за извоз млијека у ЕУ. Прве три тачке Акционог плана које се тичу контроле производње и прераде млијечних производа одобрене су 18. марта ове године. Послије тога испуњени су и преостали услови који се односе на успостављање централног одговорног тијела за контролу квалитета млијека.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да ствари иду у добром правцу и да би ускоро требало очекивати европске представнике у инспекцији у БиХ.

- Добра је то слика, али је још на дугачком штапу. То неће донијети резултате прије Нове године, а треба да преживимо до тада. На надлежнима је сада да испуне све што су обећали у Акционом плану - рекао је Усорац.

Европска рампа за домаће произвођаче млијека спуштена је у јулу 2013. године када је Хрватска ушла у ЕУ. Њихови проблеми тиме су ескалирали јер је Хрватска била једно од највећих тржишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана