Najveće ubice udari i tumori

Dragana Keleč
Najveće ubice udari i tumori

Banjaluka - Najčešći uzrok smrtnosti stanovnika RS su bolesti srca i tumori, a statistika pokazuje da su u posljednjih pet godina one uzrokovale smrt u više od polovine slučajeva.

Razne bolesti su tokom prošle godine, prema podacima Zavoda za statistiku RS, uzrokovale 13.978 smrtnih slučajeva, od kojih je čak 6.687 bilo zbog bolesti cirkularnog sistema.

Na drugom mjestu po broju smrtnosti bile su neoplazme, odnosno tumori, od kojih je lani preminulo 3.090 ljudi, a iste statistike bile su i prethodnih godina. Treće mjesto po uzroku smrtnosti su bolesti žlijezda sa unutrašnjim liječenjem, zbog kojih je lani preminulo 800 stanovnika u Srpskoj.

Specijalista neurologije i šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka Vlado Đajić kaže da dobra prevencija sprečava oko 50 odsto slučajeva srčanog i moždanog udara i da je povećan broj ovih bolesti znak da je u Srpskoj slaba prevencija. On je istakao da ljekari sa Neurološke klinike Banjaluka pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS i Fonda zdravstvenog osiguranja već tri godine rade masovnu prevenciju - projekat moždanog udara na teritoriji RS.

- U okviru ovog projekta, između ostalog, držimo predavanja u domovima zdravlja, ali i besplatno radimo ultrazvuk krvnih sudova, vrata i glave, jer je dokazano da oko 70 odsto moždanih udara nastaje baš zbog patoloških promjena na njima i da mnogo stanovnika koji imaju te promjene nisu ni svjesni da ih imaju - istakao je Đajić.

Naglasio je da je veoma bitno da osobe koje imaju faktore rizika za nastanak moždanog udara, od kojih su najznačajniji povišen krvni pritisak, srčane bolesti, povišeni lipidi u krvi, zatim pušači, gojazne i osobe koje su u porodici imale moždani udar, kao i one koje su izložene stresu urade preventivni ultrazvučni pregled krvnih sudova, vrata i glave.

- Indikacije za ultrazvučno ispitivanje vrata i glave su, između ostalog, vrtoglavice, glavobolje, gubici svijesti, moždani udar, demencije, kontrola nakon endarterektomije, prisustvo faktora rizika za CVB, gubici vida i sluha - istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, moždani udar je na trećem mjestu kao uzrok smrti savremenog čovjeka, a na prvom mjestu kao uzrok stvaranja invalidnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana