Највеће убице удари и тумори

Драгана Келеч
Највеће убице удари и тумори

Бањалука - Најчешћи узрок смртности становника РС су болести срца и тумори, а статистика показује да су у посљедњих пет година оне узроковале смрт у више од половине случајева.

Разне болести су током прошле године, према подацима Завода за статистику РС, узроковале 13.978 смртних случајева, од којих је чак 6.687 било због болести циркуларног система.

На другом мјесту по броју смртности биле су неоплазме, односно тумори, од којих је лани преминуло 3.090 људи, а исте статистике биле су и претходних година. Треће мјесто по узроку смртности су болести жлијезда са унутрашњим лијечењем, због којих је лани преминуло 800 становника у Српској.

Специјалиста неурологије и шеф Катедре за неурологију Медицинског факултета у Бањалуци и Одјељења за цереброваскуларне болести Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука Владо Ђајић каже да добра превенција спречава око 50 одсто случајева срчаног и можданог удара и да је повећан број ових болести знак да је у Српској слаба превенција. Он је истакао да љекари са Неуролошке клинике Бањалука под покровитељством Министарства здравља РС и Фонда здравственог осигурања већ три године раде масовну превенцију - пројекат можданог удара на територији РС.

- У оквиру овог пројекта, између осталог, држимо предавања у домовима здравља, али и бесплатно радимо ултразвук крвних судова, врата и главе, јер је доказано да око 70 одсто можданих удара настаје баш због патолошких промјена на њима и да много становника који имају те промјене нису ни свјесни да их имају - истакао је Ђајић.

Нагласио је да је веома битно да особе које имају факторе ризика за настанак можданог удара, од којих су најзначајнији повишен крвни притисак, срчане болести, повишени липиди у крви, затим пушачи, гојазне и особе које су у породици имале мождани удар, као и оне које су изложене стресу ураде превентивни ултразвучни преглед крвних судова, врата и главе.

- Индикације за ултразвучно испитивање врата и главе су, између осталог, вртоглавице, главобоље, губици свијести, мождани удар, деменције, контрола након ендартеректомије, присуство фактора ризика за ЦВБ, губици вида и слуха - истакао је Ђајић.

Према његовим ријечима, мождани удар је на трећем мјесту као узрок смрти савременог човјека, а на првом мјесту као узрок стварања инвалидности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана