На тесту знање из српског и историје

Данијела Стоканић
На тесту знање из српског и историје

Бањалука - Тест знања из историје, хемије, српског и енглеског језика, информатике, књиговодства, као и предмета машински материјали ове године наћи ће се пред ученицима средњих школа у Републици Српској.

За разлику од петака и деветака, за које су припремљене збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа, средњошколци ће се припремати помоћу својих уџбеника.

Предмети из којих ће средњошколци бити тестирани зависе од школе до школе, па ће се тако на провјери знања, примјера ради, из хемије ове године наћи ученици другог разреда занимања медицински техничар. Тест из историје радиће ученици другог разреда средњих стручних школа и то пословно-правни, туристички, угоститељски и кулинарски техничари. Када је ријеч о ученицима трећег разреда и смјеровима угоститељство, туризам, економија, право и трговина, за њих је резервисан тест из енглеског језика.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је казао да би ових дана требало да буде формирана комисија која ће припремити и спровести тестирање. Он је додао да се провјера ученичких постигнућа може очекивати послије 20. маја.

- Провјере постигнућа средњошколаца су биле и лани, али из мање предмета и у много мање школа - казао је Дамјановић.

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубана Бајића ове провјере су увод за припреме за увођење матуре и у средњим школама, као и у основним. Предсједник Актива директора регије Добој Спасоје Васиљевић каже да су провјером знања лани били обухваћени само ученици економске и машинске групе предмета, док ће ове године бити обухваћене и остале струке. Он је додао да ће на основу тестова школе имати увид колики је њихов ниво постигнућа у односу на просјек у РС.

- Тестирање је добар параметар да би се у оквиру школа могло радити на побољшању квалитета наставе - истакао је Васиљевић.

Додао је да су прошлогодишњи резултати провјере ученичких постигнућа на подручју добојске регије били солидни.

Предсједник Актива директора средњих школа сарајевско-романијске регије Ђорђе Мршевић каже да је од професора тражио да се што више упознају са претходним тестовима, да би све протекло у најбољем реду.

- Волио бих да што више људи буде укључено у ово, да би помогли школама, а ми ученицима - казао је Мршевић.

Историја

* II разред: пословно-правни техничар, туристички техничар, угоститељски техничар и кулинарски техничар

Енглески језик

* III разред: угоститељство, туризам, економија, право и трговина, четворогодишња занимања, осим економских техничара

Информатика

* И разред средњих стручних школа (трогодишња занимања)

Хемија

* II разред медицински техничари

Књиговодство

* III разред економских техничара

Српски језик

* II разред средње стручне школе (трогодишња занимања)

Машински материјали

* И разред: машински техничар за компјутерско конструисање, машински техничар за моторе и моторна возила, техничар машинске енергетике и техничар ЦНЦ технологија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана