Мушкарци због стида заташкавају насиље

Данијела Стоканић
Мушкарци због стида заташкавају насиље

Бањалука - СОС број 1264, намијењен за помоћ жртвама насиља у Српској, за годину и по позвало је 25 мушкараца, а претпоставља се да је број припадника јачег пола који су жртве много већи, али их стид и страх од осуде околине спречава да затраже помоћ.

Бањалучанин, отац малољетне дјеце, који није желио да му објавимо име, постао је жртва породичног насиља прије три године, када је његова супруга одлучила да остави њега и дјецу.

- Упркос томе што су дјеца остала код мене, она је пошто-пото хтјела да узме стан који сам наслиједио од родитеља. Како би дошла до имовине почела је са психолошким мучењем, а кад је видјела да од тога нема користи почела је и физички да насрће на мене - казао је он истичући да ништа није предузео у страху за безбједност дјеце.

Та тортура, каже, трајала је све до прије неколико мјесеци, кад је упознала другог мушкарца са којим тренутно живи, док се за дјецу више и не распитује.

У Министарству породице, омладине и спорта РС, које управља СОС линијом, истакли су да податке о жртвама насиља прикупљају три сигурне куће у РС, а за првих шест мјесеци ове године СОС број позвале су 1.793 особе, што је за 13 више него у истом периоду лани.

- У првих шест мјесеци ове године спас је затражило девет мушкараца, седам мање него што је то било током 2016. године - казали су у Министарству.

Додали су да су жртве које затраже помоћ углавном изложене физичком и психичком насиљу, а рјеђе сексуалном и економском виду насиља.

- Није риједак случај да жртве трпе истовремено више облика насиља. Они који позову СОС број углавном говоре да насиље трпе годинама - рекли су у Министарству.

За разлику од жена, у РС не постоји сигурна кућа за мушкарце.

- Министарство не би имало ништа против формирања сигурне куће као уточишта за мушкарце жртве насиља, уколико би за то постојала реална потреба, али за сада то није случај - истакли су у Министарству.

Портпарол Удружења "Будућност" из Модриче, у склопу којег ради и Сигурна кућа, Дајана Илић каже да им се обратило девет мушкараца.

- Почетком године један мушкарац је од нас тражио помоћ, јер га жена малтретира, контролише и провјерава - испричала је Илићева.

У Фондацији "Лара", која руководи бијељинском сигурном кућом, кажу да се на подручју Семберије углавом јављају старији мушкарци које малтретирају дјеца.

- До сада није било позива мушкараца због психичког или физичког малтретирања од стране жена - казали су у овој фондацији.

Психолог Александар Милић тврди да је прави број мушкараца који трпи породично насиље непознаница, јер многи због срамоте избјегавају да то пријаве.

- Многи су већ доживјели једно понижење и покушавају избјећи додатну трауму којој би били изложени разговором о насиљу. Насилници углавном нападају слабије од себе, јер на тај начин покушавају да пронађу кривца за незадовољство које се налази у њима самима - казао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана