Ко су кандидати за ректорску фотељу Универзитета у Бањалуци?

nezavisne.com
Ко су кандидати за ректорску фотељу Универзитета у Бањалуци?

Бањалука - Радослав Гајанин, в.д. ректора Универзитета у Бањалуци, потврдио је да ће он бити један од кандидата за функцију ректора Универзитета, а ко ће бити његови противкандидати знаће се конкретније наредних дана.

"Као што сам већ раније говорио, на функцију ректора ћу се кандидовати уколико добијем подршку мојих сарадника. Подршку мојих сарадника сам добио, тако да ћу се кандидовати на ту функцију", истакао је Гајанин за "Независне".

Подсјећамо, јавни конкурс за ректора отворен је 21. фебруара, а рок за подношење пријава кандидата је десет дана.

Витомир Поповић, професор на Правном факултету у Бањалуци, јуче није ни демантовао, а ни потврдио да ли ће он бити један од противкандидата Гајанину у трци за ректорску фотељу.

"Још не могу коментарисати да ли ћу се кандидовати", рекао је Поповић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, казао је да није промијенио мишљење и да не претендује на ову функцију.

"Нисам се кандидовао за ректора и немам у плану да се кандидујем", нагласио је Шкрбић.

Васо Бојанић, професор на Пољопривредном факултету, који је био кандидат за ректора када је на ту функцију изабран Милан Матаруга, сматра да се међу кандидатима неће појавити ново име.

"Ја се нећу кандидовати поново. Моје мишљење је да би кандидати могли бити професори Радослав Гајанин, Новак Кондић и Витомир Поповић. Не вјерујем да ће у том кругу бити неко нови", рекао нам је Бојанић.

Новак Кондић, професор на Економском факултету, који је такође био један од кандидата када је Матаруга изабран на функцију ректора, рекао је да овај пут нема намјеру да се кандидује.

"Откако сам због политике изгубио и нисам изабран на функцију ректора, и то за само један глас више, не размишљам о кандидатури", нагласио је Кондић.

А намјеру да се кандидује нема ни Милан Матаруга, који је, након студентских протеста у новембру прошле године, дао неопозиву оставку на ту функцију на коју је натполовичном већином изабран 2016. године.

"Прошли пут је прича у вези с именом кандидата за ректора била актуелна, а овај пут није. Изгледа да никога не занима ко ће бити ректор", казао је Матаруга.

Подсјећамо, у току је и јавни конкурс за ректора Универзитета у Источном Сарајеву, а да ли ће се кандидовати на ту функцију, Стево Пашалић, в.д. ректора Универзитета у Источном Сарајеву, није желио коментарисати.

"То је тешко питање и не знам да ли ћу се кандидовати. На Универзитету у Источном Сарајеву има 60 редовних професора и сви имају право да се кандидују", рекао је Пашалић за "Независне".

Перица Гојковић, професор на Саобраћајном факултету у Добоју, који је био противкандидат Пашалићу за избор в.д. ректора, рекао је да размишља о кандидатури за ректора.

"Прича се да су потенцијална имена кандидата за ректоре професор Вељко Марић и Стево Пашалић, актуелни в.д.", рекао је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана