Из играчака вреба опасност

Анита Јанковић-Речевић
Из играчака вреба опасност

Бањалука - Родитељи широм Српске морају бити веома опрезни приликом куповине играчака, јер инспекцијске контроле показују да су управо производи за дјецу најопаснији на нашем тржишту.

У Инспекторату РС истичу да су у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ лани контролисали 60 различитих модела производа који се налазе на тржишту, од дјечијих свјетиљки, електричних пегли, тава и пекача, решоа, продужних каблова за употребу у домаћинству, дјечјих креветаца, љепила за плочице и многих других.

- Због недостатака који се нису могли отклонити, попут ризика од струјног удара, неадекватне заштитне функције која може довести до повреде потрошача и недозвољеног садржаја одређених супстанци, са тржишта Српске су повучена 2.434 производа, од тога чак 1.226 играчака и 115 комада дјечјих свјетиљки - рекли су у Инспекторату Српске.

Због опасности по потрошаче са полица је повучено и 106 електричних решоа, 647 кацига за бициклисте и кориснике скејтборда и котураљки, 163 ласерска показивача, 105 љестви за кућну употребу, осам скејтборда и 64 заштитне рукавице за механичке ризике.

- Због административних проблема попут непотпуне декларације или изостанака упутства за употребу, инспекција је наложила отклањање недостатака, а трговци су извршили усклађивање за око 3.500 производа како би испунили прописане норме - рекли су у Инспекторату и додали да су сви контролисани субјекти лани добровољно извршили наложене мјере, те да инспекција није изрицала казне.

Додали су да ће ове године инспектори широм БиХ испитати око 20 различитих група производа, међу којима су усисивачи, апарати за кафу, вентилатори, ручне електричне убодне пиле, флашице за бебе, дјечје ходалице и оградице.

Директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да је тржиште БиХ традиционално, дужи низ година, отворено за опасне производе, те да је у РС и ФБиХ много артикала који не могу завршити на полицама маркета у другим земљама.

  • Ради се о производима који нису прошли контроле у својим земљама. Поразно је што су међу опасним производима највећим дијелом играчке, које су састављене од бројних ситних дијелова који могу проузроковати различите повреде дјеце - рекла је Марићева и додала да рад инспекције доприноси да потрошачи колико-толико буду заштићени.

Закон

У Инспекторату РС истичу да се у БиХ од 2009. године контролише сигурност производа на тржишту, након што је донесен Закон о општој сигурности производа на нивоу БиХ.  - У мају прошле године истовјетан закон донесен је и у Српској, а наши инспектори већ годинама врше административну и визуелну контролу непрехрамбених производа који се прометују на тржишту, те узорковање за лабораторијско испитивање - рекли су у Инспекторату.

Производи повучени са тржишта

1.226 играчака

647 кацига за бициклисте

163 ласерска показивача

115 дјечјих свјетиљки

106 електричних решоа

105 љестви за кућну употребу

64 заштитне рукавице за механичке ризике

8 скејтборда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана